Prokupčani mese neolitski hleb na Festivalu „Nauk nije bauk“

0

Narodni muzej Toplice po prvi put na Festivalu Nauk nije bauk. Festival posvećen svetu nauke, poslednjim naučnim otkrićima i učenju otvoren je danas u holu Elektronskog fakulteta u Nišu.

Ovo je osmi po redu festival i ove godine se odvija pod motom: Uči drugačije! Fakulteti, institucije, srednje i osnovne škole, kao i pojednici predstaviće ono najbolje što možete sresti na spoju nauke i svakodnevnog života.

Narodni muzej Toplice predstaviće Pločnik.

– Danas je sve lako, jednim klikom, ručak je na stolu, limunada napravljena, jagode su odmrznute. Da li možete da zamislite kako su naši pradedovi živeli bez zamrznutih jagoda? Neolitsko nalazište Pločnik se, s prekidima, istražuje gotovo 90 godina. Želimo da pokažemo šta znamo o ljudima koji su živeli u ovom naselju: kako su pravili posude od gline, mleli žito i mesili hleb, topili bakar, tkali platno i šili odeću. Neolitski se obučite, jer ćemo vam dočarati stvarni život u neolitu, navodi se u zvaničnom opisu projekta „Pločnik – prošlost uživo“.

Posetioci festivala moći će putem maketa da vide zemljanu peć za pečenje hleba, razboj za tkanje, alat za topljenje rude, ali i da zamese hleb onako kako se to radilo u neolitu.

Festival „Nauk nije bauk“ traje dva dana. Poslednju reč nauke svi zainteresovani mogu da vide u petak i subotu, 1. i 2. aprila u holu Elektronskog fakulteta u Nišu, od 10:00 do 19:00.

c8bdadbb-a625-4f71-8b7e-2206140018f9

Autorka: Srbijanka Stanković

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime