Prokuplje dobilo aparat za proveru sluha kod beba  

0

Prokuplje postalo deo višemesečne akcije  Blic fondacije Srce za decu, čiji je cilj da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za rano dijagnostikovanje eventualnog oštećenja sluha kod novorođenčadi.

Na Odeljenje neonatologije u Opštoj bolnici „Dr Aleksa Savić” danas je stigao skrining aparat za otkrivanje oštećenja sluha kod beba. To znači da će upravo od danas svakoj bebi koja se rodi u porodilištu u Prokuplju biti proveren sluh.

Načelniku odseka Neonatologije u Prokuplju, dr Ivici Mladenoviću, donaciju je uručila naša poznata pop pevačica Jelena Tomašević.

Zaista mi je velika čast što sam deo ove humanitarne akcije, jer je ona jedna od najsvetlijih tačaka našeg društva u poslednje četiri godine. Meni nikada nije bilo teško da pomognem onima kojima je pomoć neophodna, a verujem da i drugi ljudi tako razmišljaju. Apelujem na roditelje da na vreme odvedu svoju decu kod lekara, ukoliko posumnjaju da njihovi mališani ne čuju dobro, odnosno da sada insistiraju da se već u porodilištu ovim aparatom proveri sluh, kazala je Jelena Tomašević.

U Srbiji se godišnje rodi oko 60.000 beba. Statistika  pokazuje da se trajna nagluvost i gluvoća na uzorku od 1 000 novorođenih beba pojavljuje kod troje do petoro dece. Skrining sluha sve novorođene dece je jednostavna metoda, bez rizika po zdravlje deteta. Medicinski posmatrano, kod dece kod kojih je nagluvost dijagnostikovana i rehabilitacija započeta pre navršenih šest meseci života, dolazi do znatno boljeg i bržeg razvoja govora u odnosu na decu kod kojih je nagluvost otkrivena i rehabilitacija započeta kasnije.

10084b47-99d6-4d46-b99f-a4cb393589b8

Fotografije: Blic.rs

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime