Darko Laketić: Nova privredna zona će ugasiti nezaposlenost u Toplici

13
darko laketić

U ekskluzivnom intervjuu za Top novosti, narodni poslanik dr Darko Laketić govorio je o novoj privrednoj zoni u Prokuplju, o ulaganjima u infrastrukturu i kulturu grada Prokuplja i Toplice. Oko 1,6 milijardi dinara biće uloženo u grad samo ove godine.

Saznajte kada će biti izgrađena nova privredna zona, kada će početi izgradnja modernog bolničkog centra i kakvi su planovi Grada Prokuplja za 2019. godinu.

U kojoj meri će se poboljšati životni standard Topličana pokretanjem nove industrijske zone?

U toku je javni poziv za izradu projekta industrijske zone Hisar 2. Za tu industrijsku zonu imaćemo gotov projekat u toku maja meseca. Dogovor je i sa premijerkom, i sa ministrom privrede i sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, da neposredno po dobijanju projekta povučemo sredstva u određenom iznosu za prvu fazu radova. Ukupna sredstva su 490 miliona za izgradnju ove privredne zone. To će verovatno ići po etapama. Tako da ćemo povući prvi iznos sredstava i raspisati javni poziv za izgradnju privredne zone.

darko laketić
Grad ima stabilan budžet.

Ambicija nam je da u što kraćem roku završimo privrednu zonu. Neke naše želje su da to bude do Nove godine, ali i ako bude početkom sledeće, mislim da ne smemo da budemo nezadovoljni. Ta privredna zona bi podrazumevala sedam delova, koji bi se prostirali na 16,5 hektara zemljišta, uređene komunalne infrastrukture, saobraćajnica i priprema za Grinfild investiciju.

Cilj nam je da u tih sedam delova budu zastupljene različite vrste industrije, da nezaposlenu radnu snagu možemo uzeti sa tržišta rada iz celog okruga. Cilj je, u stvari, da ta privredna zona ugasi nezaposlenost u Toplici. Dakle, plan je da u toj industrijskoj zoni bude sedam različitih delatnosti. Na taj način možemo da zaposlimo što veći broj ljudi.

Takođe je bitno i što će glavni način za odabir investitora biti visina zarade. Cilj nam je da tako stimulišemo i privatni sektor koji radi u Prokuplju, i iz inostranstva, i domaće privatnike da podignu zarade zaposlenima na taj način.

Jedan od kapitalnih projekata za Prokuplje je i izgradnja nove pijace. Kako teče realizacija tog projekta?

Pre desetak dana Vlada Republike Srbije je potpisala ugovor sa Evropskom investicionom bankom. Prokuplje je, dakle, zvanično dobilo taj projekat izgradnja pijace, koji finansira Evropska investiciona banka. Prva faza radova je već završena, to je saobraćajnica. Kada će se početi sa drugom fazom radova to još ne znamo. To zavisi od dinamike koju vodi pre svega Evropska investiciona banka. Ono što je najbitnije za nas, ta pijaca će biti izgrađena.

Kakav je godišnji plan za putnu infrastrukturu u Prokuplju?

Trenutno je aktuelno u gradu asfaltiranje 9 gradskih ulica i još 6 što seoskih, što gradskih. Od ovih devet ulica neke su već asfaltirane, dok su neke pod kaldrmom. Cilj je da se ukloni sva kaldrma i da se uradi asflatiranje. Asfaltiranje još nije počelo, jer se radi na zameni vodovodne i kanalizacione instalacije, da se ne bi kasnije kopao nov asfalt. Nakon asfaltiranja tih 9 ulica, kreće se u asfaltiranje ovih šest koje dosad nisu imale asfalt. Ono što nam predstavlja problem vezano za putnu infrastrukturu su nerešeni imovinsko pravni odnosi. Meštani pojedinih ulica ne mogu da se dogovore oko toga koliko je ulica široka u stvari. Bez tog dogovora ne može se napraviti ni projekat, a ne da se počne sa radovima.

To je investicija koja je vredna oko 50 miliona dinara iz naših budžetskih sredstava. Podsetiću da opština Prokuplje, da se pohvalimo, trenutno ima preko 300 miliona dinara na računu. Dakle, imamo stabilan budžet.

Kada će početi izgradnja novog bolničkog centra u Prokuplju?

Jedna od najbitnijih stvari za naš grad jeste rekonstrukcija, odnosno izgradnja nove bolnice. Mi smo pre petnaestak dana uspeli da obezbedimo saglasnost Komisije Ministarstva zdravlja i ta saglasnost za izgradnju bolnice je upućena Kancelariji za javna ulaganja. Tako da se neposredno posle praznika očekuje raspisivanje tendera za izgradnju prve faze, a to je energetska efikasnost. To je u iznosu od 800 miliona dinara. Plan je da se ta prva faza radova završi do Nove godine.

Nedavno je sve Prokupčane obradovala vest o izgradnji tvrđave i letnje pozornice na Hisaru. Kako će se ove godine raditi na profesionalizaciji i poboljšanju kulturnog života grada i Toplice?

Uspeli smo da dobijemo 20 miliona dinara za rekonstrukciju tvrđave na Hisaru. Plan nam je da kad se uradi rekonstrukcija napravimo jednu turističku liniju, poput onog vozića u Vrnjačkoj Banji. Ta linija bi obilazila vrh Hisara, dakle, tvrđavu, pošto će tu biti pozorišna scena. Nakon toga, ta linija bi išla sve do kasarne. Plan je da se nakon rekonstrukcije puta do Žitnog Potoka tim vozićem obilazi i Vidojevica i  opservatorija koja se nalazi na Vidojevici. Na taj način bi se zaokružila jedna turistička priča vezana za naš grad.

Paralelno sa tim, upravo sa formiranjem letnje pozorišne scene na Hisaru, direktorka Doma kulture je već dobila zadatak da napravi projekciju svih profesionalnih kadrova za profesionalizaciju pozorišta. To će na godišnjem nivou koštati grad 3 miliona više, ali smo mi spremni da taj novac izdvojimo da dobijemo profesionalno pozorište.

U ovoj fazi planiramo da radimo na edukaciji postojećeg kadra, vezano za kostimografe, scenografe, da bi se na taj način oni prilagodili okolnostima koje se planiraju. Nakon toga bi primili profesionalne glumce. Pored novca koji smo obezbedili, za to nam je potrebna i relaksacija uredbe o zabrani zapošljavanja, što očekujemo do kraja godine da se dogodi. Onda bismo u Prokuplju imali predstave u pozorištu svakodnevno.

Od Ministarstva kulture smo dobili dodatna sredstva za rekonstrukciju Istorijskog arhiva i muzeja.

Vrlo bitna stvar je što se Kancelariji za javna ulaganja u ponedeljak 6. maja šalje kompletno završen projekat gimnazije sa bioskopom. Očekujem da javni poziv za taj projekat bude pušten narednog meseca i da do kraja godine imamo renoviranu gimnaziju i bioskop. Taj kapitalni projekat vredi oko 250 miliona dinara.

Na taj način, kultura ovog grada biće podignuta na jedan viši nivo. Uz novu pozorišnu scenu u Domu kulture i renoviranu zgradu Doma kulture, dobićemo profesionalno pozorište, nov bioskop, renoviran Arhiv i muzej. Jedino ostaje problem sa bibilotekom. Oni trenutno imaju prostor, nažalost, lično mislim da nije adekvatan. Videćemo kako ćemo to rešiti. Ima planova, ima ideja, ali neka to ostane za perspektivu.

13 KOMENTARA

  1. Nisi ti los ali si okruzen nepismenim,izlapelim ljudima koji su preletaci i koji znaju znanje a ti sam ne mozes nista.Puno uspeha u daljem radu.

  2. Хајде да видимо да ли ће да се испуне ова обећања да живне прокупље и топлица

  3. Sa tvojim bivsim DEMOKRATIMA koji SU te opkolili tesko da cetera uspeti JER SVE sto vi uradite dobro za moj grade oni SU unistili i dalje ce unistiti da pokazu i dokazu da je NJIHOV DS bio bolji od NAS SNS zelim VAM uspeh ali pazite se tih lopova koji SU unistili moje PROKUPLJE

  4. Sta je sa putem za Ribarsku banju koji je Vucic dva puta obecavao u Prokuplju. Da li je moguce da drzava ne moze da asfaltira 5 km puta. Zasto ne preduzmete nesto?

  5. Ako je sve ovo istina bilo bi stvarno lepo…barem bi malo zivnulo prokuplje….kad vec to sve radite bilo bi lepo da zavrsite park sto ste poceli teren jos nije obelezen a vec je poceka trava da izbija iz asvalta na terenu stvarno sramota….

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime