Manastir Svetog Georgija u Ajdanovcu – jastrebačko blago!

0
manastir svetog georgija u ajdanovcu

PROKUPLJE: Udruženje “Volimo Jastrebac” objavilo je svoju listu prvih 10 mesta koje morate posetiti na Jastrepcu. U Jastrebac TOP 10 na prvom mestu je Manastir Svetog Georgija u Ajdanovcu. 

Manastir u Ajdanovcu nije slučajno na prvom mestu liste. Iz udruženja “Volimo Jastrebac” ističu da je manastir, kao spomenik kulture od velikog značaja, veliko duhovno jastrebačko blago. Nalazi se na južnim obroncima Jastrepca, na oko 27km udaljenosti od Prokuplja i 15km od Blaca.

Ajdanovačka crkva Svetog  Đorđa je jedina sačuvana srednjovekovna manastirska crkva u oblasti Toplice. Iako ne postoje pouzdani izvori o vremenu njenog nastanka, preovlađuje mišljenje da je podignuta ili oko 1321.godine ili neposredno po turskom osvajanju Balkana (oko 1485. godine). Živopisana 1492. godine. Taj živopis, međutim, nije kompletno očuvan.

Pretpostavlja se da je od perioda svog nastanka do 20. veka manastir više puta opljačkan, a konaci spaljeni.
manastir svetog georgija u ajdanovcu
Foto: Udruženje “Volimo Jatrebac”

Prema pojedinim izvorima crkva je stradala negde krajem 17. veka, kada se veruje da je potpuno razrušena. Posle 1690. godine Arnauti, pošto su naselili opustelu Toplicu, razgrabili su manastirsko imanje.

Jedan od njih, po imenu Ajdin, sačuvao je manastir od daljih pustošenja. Po njemu je manastir i primio tursko ime Ajdanovac.

Po oslobođenju Toplice od Turaka 1878. godine i ovu oblast su Arnauti napustili. Istorijski izvori beleže da je stara ajdanovačka crkva Svetog Đorđa tada bila jedina bogomolja u celoj oblasti. Za vreme vladavine Milana Obrenovića manastir je dobio konake, a nešto kasnije i spomen česmu.

manastir svetog georgija u ajdanovcu

Ajdanovački manastir stradao je i u Prvom svetskom ratu od Bugara. Tada je 1916. godine manastir opljačkan, a konaci spaljeni. Tek u periodu nakon svetskih ratova je manastir obnovljen. Kao godine obnove i konzervacije freskoslikarstva i arhitekture navode se 1996. i 1997. godina.

U crkvi se čuva vekovima ćivot s moštima starozavetnog proroka Nauma iz 7. veka pre nove ere. Neke od vrednosti u manastiru su i knjige iz 18. i 19. veka, kao i nekoliko ikona na platnu iz 19. veka koje vise na zidovima.

O manastiru godinama brine jeromonah Lukijan. Pod njegovom upravom je manastir Svetog Đorđa oživeo, a dvorište i konaci su obnovljeni. Za ovo zalaganje i posvećenost dodeljena mu je i Povelja Svetog Prokopija 2015. godine.

U manastiru se godinama održavala i Ivanjdanska likovna kolonija u okviru Kulturog leta. Tada bi gosti manastira i jeromonaha Lukijana bili slikari iz cele Srbije.

Kako do manastira?

Na putu iz Prokuplja prema Kuršumliji se u selu Mala Plana skreće na sever prema Velikoj Plani. Od velike Plane do manastira ima još oko 3-4 kilometra puta. Može se takođe prići i sa puta Kruševac – Kuršumlija, od Blaca.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime