Otkrivena spomen ploča junacima sa Košara u selu Bajčince

0
spomen ploča

Spomen ploča Ivici Petkoviću i Radiši Ivkoviću, postradalim junacima sa Košara, otkrivena je jutros u selu Bajčince, rodnom mestu junaka. Otkrivanju spomen ploče prisustvovali članovi porodice, prijatelji, meštani sela i predstavnici gradske uprave Prokuplje.

Ovo je prva spomen ploča junacima sa Košara. Njeno postavljanje pokrenuo je Petkovićev najbolji prijatelj Slavoljub Pavlović, uz podršku porodice i meštana sela.

– Ovo je značajno zbog pokolenja, zbog svih generacija koje dolaze. Mi nikada nećemo zaboraviti Ivicu, ali je lepo da ljudi koji tek dolaze čuju za njega i njegov herojski podvig. Da čovek, deca, svako ko prođe pored table zna da su Ivica i Radiša dali svoje živote za otadžbinu.  Da se ne zaboravi! Jer su oni stvarno bili heroji. – rekao je Ivičin brat Zoran.

Ovoj potresnoj ceremoniji prisustvovali su članovi najbliže porodice i rodbine, prijatelji, ali i vojnici kojima je Ivica bio komandir, najpre u Kosovskoj Mitrovici na redovnom služenju vojnog roka, a potom i na Košarama.

spomen ploča

Bojan Ristić iz Leskovca, Ivan Milosavljević iz Hana i Goran Janković iz Prokuplja sećaju se Ivice kao izvanrednog čoveka i komandira.

– On je svoj položaj komandira ispunjavao kao vrstan starešina sa jasnim, logičkim naređenjima, ali pre svega sa osećanjem očinstva i topline. On je bio ljudina, vrstan vojnik, vrhunski starešina, a pre svega čovek koji je svoj život položio dana Gospodnjeg 16. aprila 1999. godine. – rekao je Goran Janković, koji se obratio i okupljenima po otkrivanju spomenika.

spomen ploča

 Oni su bili pravi heroji, a više ih nema

Sava Ivković, otac nastradalog Radiše, ne živi više u selu Bajčince. Pre četiri godine se preselio u Rečicu, nakon smrti supruge i Radišine majke, gde živi sa ćerkom i njenom porodicom.

– Došao sam danas, ali znate, mog Diveta više nema, on je dole, na groblju. Unuk Dragan se preselio u Ameriku sa porodicom, unuka Ljiljana je u Beogradu, u policiji kao i njen otac što je bio. Supruga mi je umrla pre četiri godine, pa sam se ja preselio kod ćerke. Šta ću ovde sam? Ne znam šta je to, da li ima nečega. Ja sam Sava i Ivičin otac je Sava. Ivica je stradao 16. aprila, a moj Dive 16. maja. Eto. – priča tužno Radišin otac Sava.

spomen ploča
Sava Ivković, otac heroja Radiše Ivkovića Diveta.

Poručnik Ivica Petković nastradao je 16. aprila, kada je junački istupivši ispred svoje jedinice, u pokušaju da baci bombu u neprijateljski rov, pogođen snajperom.

Radiša Ivković Dive, komandir policije u Boru, nastradao je 16. maja pri primopredaji smene.  Krenuo je da zameni kolegu, kada je njegovo vozilo upalo u zasedu u Mališevu. Tom prilikom stradala su obojica, starešine, a vozač bio ranjen. Bili su bez mogućnosti da se odbrane.

Mladi u selu Bajčince već razgovaraju o tome da ovog leta pokrenu memorijalni turnir u fudbalu, koji će poneti ime po ovim junacima.

spomen ploča
Ivičina supruga Dragana i brat Zoran polažu cveće na spomen obeležje.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime