Pogačijada – novi prokupački brend

0
pogačijada prokuplje

PROKUPLJE: Pogačijada, jedinstvena manifestacija u ovom delu Srbije, postaje novi prokupački brend. Srednja poljoprivredna škola “Radoš Jovanović Selja” po drugi put organizuje ovo takmičenje i reviju peciva, i to 10. maja u školskoj sali.

Ovu, po svemu specifičnu manifestaciju originalne tematike, pokrenuli su profesori prehrambene grupe predmeta. Ideja da se ovako nešto pokrene javila se zbog čestih gostovanja i nagrada učenika ove škole na takmičenjima u pripremi hleba i peciva.

– Prošle godine smo želeli da pokažemo posetiocima koja znanja i umeća poseduju naši učenici. Na takmičenju se ocenjivao izgled pogače i aranžiranje stola. Ove godine će pored ocene stručnog žirija svoju ocenu dati i publika. Naša škola se neće takmičiti. Mi ćemo u revijalnom delu pokazati kako naši učenici umeju da mese i lepo postave trpezu. – rečeno nam je u aktivu tehnologa škole.

Mogućnost da se u pripremi pogače okuša ima 12 poljoprivrednih škola iz cele zemlje. Očekuje se da i lokalni proizvođači hleba i testa uzmu svoje učešće i predstave svoja peciva, među njima S.Z.T.R „Čutura“, pekare „Paša“ i „Vilard“ iz Prokuplja, pekare „Đukić“ i „Timotijević“ iz Blaca.

Ovogodišnja tema je Badnje veče, a plan je da se u narednim godinama tematski isprate svi veći praznici pravoslavnog kalendara. Pogačijada tako podstaje prva i prava revija pekarskih proizvoda i običaja koju ima Prokuplje.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Visoke poljoprivredno prehrambene škole strukovnih studija u Prokuplju.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime