“Esnaf” radionice: šiju srednjovekovu nošnju i prave lukove

0
esnaf radionica

PROKUPLJE: Vaskrs u Prokuplju  bio je odlična prilika da se u Osnovnoj školi „Ratko Pavlović Ćićko“ oživi srpski srednji vek. Udruženje „Esnaf“ i sekcija „Mladi istoričari“, koju predvodi profesor Zoran Pavlović, održali su u subotu 27. aprila drugu po redu radionicu „Izrada srednjevekovne srpske odore: krojenje i šivenje“.

Radionicu je vodila Milica Radović, jedna od osnivača udurženja „Esnaf“. Osnovna ideja radionice bila je da se osnovci obuče za samostalnu izradu srednjevekovne nošnje.

– Učili smo i vežbali veštinu krojenja i šivenja. Deca su pokazala veliko interesovanje i predanost,  što je mene lično osokolilo u nastojanjima da Prokupčanima približimo srednji vek i na nekom drugom planu, kroz radionice izrade štitova i streličarstva koje su planirane za ovo leto. Iskreno se nadam da će grad Prokuplje i njegova uprava imati sluha za naše inicijative i pomoći pri organizaciji naših budućih projekata koje za cilj imaju edukaciju ali i podizanje turističke ponude grada. – rekla je Milica.

esnaf radionica

Pored ove radionice, na sam Vaskrs u organizaciji „Esnaf“-a, održan je turnir tradicionalnog streličarstva. U okviru turnira održano je takmičenje i isproban novi luk „Despot“, majstora Miška Rovčanina. Ovo je drugi luk po redu  rađen po studiji profesora Zorana Pavlovića.

– Ovo je jedan od autentičnih srpskih lukova. Nacrt za luk profesor je skinuo sa freske Svetog Prokopija u manastiru Lesnovo, zadužbini Despota Jovana Olivera. Po njegovoj tituli i nosi ime. Potpuno simbolično je na Uskrs u gradu Svetog Prokopija ovaj luk testiran, na opšte zadovoljstvo, nadam se najavljujući vaskrsavanje srpskog tradicionalnog lukarstva i u našem gradu. – rekla je Milica.

Milica je udruženje pokrenula sa suprugom Nikolom. Zajedno se trude da „Esnaf“ bude zbir zanata i veština koje su odlika srpskog srednjeg veka. Kao glavni zadatak udruženja oni navode oživljavanje zlatnog doba Srbije.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime