Živi i oživljeni književnici u Tatkovoj školi

0
živi i oživljeni književnici

PROKUPLJE: Pesnički karavan “Živi i oživljeni književnici” nastavio je svoje putovanje i svratio u Osnovnu školu “Nikodije Stojanović Tatko”. O svojim pesničkim počecima, inspiraciji i stvaralaštvu govorile pesnikinje Zorica Ivanović i Ivana Đurković.

Pesnikinje Književnog društva “Rade Drainac” dočekali su učenici starijih razreda Tatkove škole i nastavnica srpskog jezika Ljiljana Subotić. Đaci su bili oduševljeni što mogu da razgovaraju sa pravim pesnikinjama.

Da li pesnici moraju biti na livadi da bi napisali pesmu o livadi?

Učenike je najviše zanimalo pesničko nadahnuće, gde pesnikinje nalaze inspiraciju i kako pišu pesme. Da li to rade ujutro ili uveče, da li zapisuju stihove pa ih kasnije prepravljaju. Jedno od pitanja je bilo i da li pesnik mora da bude na livadi da bi napisao pesmu o livadi.

Ovom posetom pesnikinja još jednom je potvrđena ideja i misija ŽIOK-a da se omladini Toplice predstave zavičajni književnici.

– To je bila prvobitna zamisao, da se u mladima razvije svest o zavičajnom književnom nasleđu. Hteli smo da znaju da je počev od Radeta Drainca, kroz čitam 20. vek, a evo i skoro dve decenije 21. veka, poezija u Toplici živa. Mnogo toga znaju članovi Književne omladine, na primer, koji imaju priliku da se češće sretnu sa mnogim živim književnicima našeg kraja na poetskim večerima. Ovog puta, umesto da oni dođu u Dom kulture, mi smo došli njima, i to baš s tom namerom da ih pozovemo i uključimo u kulturni život grada. To je cilj koji ima naš karavan “Živi i oživljeni književnici”. – rekla je prdsednica Književne omladine pesnikinja Ivana Đurković.

živi i oživljeni književnici

Pesma – to je ono najlepše

Da su prokupački đaci očarani poezijom pokazala je njihova radost i želja da im pesnici dođu ponovo. Oni su sa uživanjem slušali stihove, upijali glasove i postavljali pitanja. Pred rastanak, i za uspomenu – učenici su se fotografisali s pesnikinjama.

Pesnički karavan “Živi i oživljeni književnici” nastavlja svoje putovanje, a koju će školu i koji književni stvaraoci Toplice posetiti, kažu: to je iznenađenje!

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime