Promovisan film o manastiru Milentija

0

U amfiteatru Crkve Lazarice u Krupevcu promovisan je dokumentrani film o manastiru Milentija, autora Ljubiše Bate Đidića.

– Obnova Milentije, srednjovekovnog dragulja Moravske Srbije u blizini Tvrđave Koznik – već je započela, i svi su pozvani da učestvuju u njoj, objavio je Episkop kruševački dr David Perović.

Manastir Milentija je srednjovekovni manastir čije se ruševine nalaze kod istoimenog sela u opštini Brus, nedaleko od tvrđave Koznik.

Podignut je u Moravskom stilu, najverovatnije neposredno nakon 1430. godine i predstavljao je jedan od većih manastirskih kompleksa tog doba, zbog čega se smatra da je bio zadužbina nekog moćnog velikaša (možda Radiča Postupovića).

Među ostacima crkve, naročito se izdvajaju pronađeni ostaci dekorarativne kamene plastike, koji su danas deo kolekcija Narodnih muzeja u Beogradu i Kruševcu.

O značaju Milentije i saradnji sa autorom Projekta obnove profesorom dr Mirkom Kovačevićem, na promociji filma govorili su arheolog Gordana Gavić i arhitekta Marko Petrović iz Kraljeva.

– Zvona Milentije koja Vaskrsava čuju potomci slavnih predaka, Nemanjića i Lazerevića, a čuće se – svakako – za dve do tri godine – kaže autor Filma Ljubiša Bata Đidić.

Kamerman i režiser je snimatelj Dopisništva RTS-a iz Kraljeva Života Jevtić.

Milentija će biti Sinteza Lazarice i Kalenića – a rad na Obnovi, izgradnji i Osveštavanje Rukom Vladike Davida – molitvena je želja Organizacionog odbora i brojne publike na Promociji, među kojima su bili i predstavnici Oštine Brus, kojoj Milentija pripada.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime