Promovisano 160 novih inženjera poljoprivrede

0

Promocijom nove generacije inženjera poljoprivrede Visoka poljoprivredno-prehrambena škola strukovnih studija ( VPPŠ ) u Prokuplju obeležila je 41. godinu postojanja i rada.

Diplome su dobili 160 svršenih studenata osnovnih i 40 specijalističkih studija.

Direktor VPPŠ dr David Davidović čestitao je svršenim studentima dodelu diploma sa nadom da će veliki broj njih nastaviti dalje školovanje i steći još veće znanje iz različitih oblasti poljoprivrede.

– Studiranjem na ovoj jedinoj prokupačkoj visokoškolskoj ustanovi i u ovom delu Srbije iz oblasti poljoprivrede stekli ste znanje koje u veoma kratkom periodu možete da primenite u praksi. Očekujem da veliki broj svršenih studenata osnovnih studija u ovoj školi nastavi dalje školovanje na spacijalističkim studijama, izjavio je on dodavši da je VPPŠ aplicirala kod Ministarstva prosvete da se u narednoj školskoj 2018/ 2019. godini kandidatima omogući i školovanje na master studijama.

U prethodne četiri decenije škola je uvek imala dobru saradnju sa Ministarstvom prosvete, poljoprivrede, lokalnom samoupravom i mnogim društvenim i privatnim firmama.

Davidović je napomenuo da se se u proteklih nekoliko godina velika pažnja posvetila praktičnom delu nastave i da je to razlog zašto je škola pokrenula svoju ekonomiju većoj od dva hektara u ataru sela Mala Plana.

Govoreći o međunarodnom projektu pod nazivom „Razvoj seoskog turizma“, čija realizacija je počela krajem prošle godine, Davidović je izjavio da se on sprovodi planiranom dinamikom.

– Nosiocovog projekta,čija vrednost iznosi 1,2 miliona evra, je prokupačka VPPŠkoja u saradnji sa ustanovama iz Slovačke, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Rumunije i drugih zamalja treba sa završi u naredne tru godine.

Zamenik predsednika opštine Prokuplje Miroljub Paunović je kazao da je ova visokoškolska ustanova u protekle četiri decenije bila rasadnik mnogih stručnjaka koji su dali veliki doprinos razvoju poljoprivrede, ne samo u Toplici, nego i u drugim delovima Srbije.

– Značaj ove znanstvene ustanove u narednom periodu još više će doći do izražaja. Profesori će uz teoretsku i praktičnu nastavu biti glavni nosioci prenosa znanja mladima koji žele da primene nove tehnologije, prilagode se standardima EU i svoju proizvodnju podignu na veći nivo prerade, rekao je Paunović.

Zamenik direktora VPPŠ dr prof Saša Petrović je naglasio da je za 41 postojanja i uspešnog rada ovde diplome steklo blizu 4.000 studenata, koji su najvećim delom stečeno znanje primenili radom u poljoprivredi.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime