Pronašao ćup prepun zlata

12

Radeći na njivi u okviru prolećnih setvenih radova, naš sugrađanin iz okoline Kuršumlije iskopao je ćup prepun zlata, odnosno zlatnika iz perioda Rimskog carstva!

– Kao i svake godine pripremao sam njivu za prolećne setvene radove. Freza nikako nije mogla u kraj njive da prođe jedan deo pa sam mislio da sam pogodio kamen međaš. Otkopao sam i čuo zveket kao da je neki metal. Obično nailazim na potkovice, eksere, ponekad i na konzerve. Kada sam malo više otkopao, video sam nekakav sjajan metal koji se pojavio. Rukom sam očistio od zemlje i predamnom je zasijao novčić. Najpre jedan, pa drugi i mnogo njih još, priča za Top Novosti naš sagovornik koji iz razumljivih razloga ne želi da se zna njegov identitet.

Kada je okolo otkopao, video je polomljenu grnčariju i mnogo novčića koje polako izranjali iz zemlje i koje on prikupljao ne znajući još o kakvim kovanicama se se radi i od čega su.

– Iskreno, srce mi je tuklo kao ludo, jer su novčići bili toliko sjajni da sam bio gotovo siguran da su zlatnici. Bili su savršeno očuvani što je takođe potvrđivalo da se radi o zlatnicima. Prikupio sam više od hiljadu ovih novčića kopajući više sati. Grnčarije bilo na sve strane pa sam shvatio da sam frizirajući izgleda polomio ćup ili više njih u kojima su bili ovi zlatnici, i sada govori sa uzbuđenjem naš sagovornik.

Ipak, nije bio potpuno siguran, pa je nakon što je pažljivo prikupio novčiće i zatrpao rupu koja je napravljena na njivi, odneo sakupljene novčiće.

– Danima nisam mogao da spavam jer nisam bio siguran da sam pronašao prave zlatnike i to u tolikom broju. Jedan od njih sam odneo u jednu od zlatara u Nišu. Vlasnik je bio zapanjen i odmah konstatovao da se radi o veoma retkim rimskim zlatnicima koji su veoma vredni jer ih inače malo ima u svetu. Morao sam da slažem da sam slučajno našao taj jedan i brzo otišao bez da sam kazao ko sam i odakle sam, govori u dahu ovaj Kuršumličanin.

Naš sagovornik je sada u dilemi šta da uradi i kako da pronađene zlatnike unovči. Činjenica je da se radi o basnoslovnoj vrednosti preko 1000 pronađenih zlatnika. Kome prodati? Kako da se zaštiti od mogućnosti da mu ne budu oduzeti?

Tek, ovaj  srećni Kuršumličanin je sada na “slatkim mukama”, ali ipak, samo u ovoj priči koju u nameri da zabavimo i nasmejemo naše čitaoce objavljujemo danas, na Svetski dan šale, 1. aprila 🙂

12 KOMENTARA

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime