Proslava rođendana – nekada i sad

0
deciji-rodjendan
Pexels.com

Pretpostavićemo da svoje prve rođendane pamtite po bakinim tortama i maminim sendvičima, a da li znate kakvi su dečiji rođendani danas?

Kućne sedeljke i samostalne rođendanske dekoracije su nekada bile neophodne stavke na svakoj proslavi ovog tipa, dok na sadašnjim slavljima dominiraju raskošni slatki delikatesi i animatori. 

Kako smo od porodične trpeze došli do ideje za slatki sto za rođendan? – odgovor pronađite u produžetku teksta.

Začeci tradicije proslave rođendana 

Da li znate kako je nastala tradicija slavljenja rođendana?

Sve je počelo u drevnom Egiptu, oko 2.400 godina pre nove ere – tadašnji narod je verovao da krunisani faraoni postaju Bogovi, pa se sam dan krunisanja vladara označavao kao njihovo “ponovno rođenje”.

Tokom održavanja ceremonije krunisanja, servirale su se posebne poslastice koje se smatraju pretečom rođendanske torte. Međutim, te poslastice nisu ličile na današnje verzije ovog kolača, već su sastavom podsećale na sladak hleb sa suvim voćem.

Stari Grci su preuzeli ovu tradiciju od Egipćana, ali su je ujedno i prilagodili svojoj religiji. Za ovakve svečanosti su se pekli kolači okruglog ili srpastog oblika, koji su simbolizovali mesec u čast boginje Artemide.

Ona je prvobitno imala titulu zaštitnice lova, da bi kasnije dobila ulogu i kao boginja rađanja. Nakon toga je i uvedena rođendanska tradicija.

proslava-deciji-rodjendan
Pexels.com

Još jedan zanimljiv podatak jeste i da je tada nastala tradicija duvanja svećica – palile su se svećice kako bi kolač izgledao kao mesec koji sija, a verovalo se da će dim ugašenih svećica dostići boginju Artemidu i preneti joj molitve.

Rimljani su ovu tradiciju preneli na običan narod, te je svako dobio pravo da organizuje feštu kako bi obeležio svoj dan rođenja. Zahvaljujući njima su nastale i pozivnice za rođendan (tada su one bile ispisane kamene pločice).

Prve moderne rođendanske torte i žurke

Prva moderna torta je napravljena u 16. veku za Kinderfest, tj. nemačku preteču dečijih rođendanskih žurki. 

Već se u jutarnjim satima pripremala specijalna torta koja je podrazumevala posebnu dekoraciju sa svećicama – tj. jednu svećicu više od godina koje je slavljenik punio, kako bi mu ona osvetlila put i podarila sreću.

U Holandiji su određeni jubileji (5, 10, 15, 20 i 21) nazvani “krunskim” godinama, te se slavljeniku organizuje posebna fešta u njihovu čast, kao i značajniji poklon za rođendan. Obavezna je dekoracija kuće, i to sa sezonskim cvećem ili papirnim ukrasima.

rodjendan-ketering-slatki-sto
Pexels.com

U Latinskoj Americi je 15. rođendan vrlo poseban datum za devojčice, jer simboliše njenu tranziju od devojčurka do zrele devojke. Ova manifestacija nosi naziv Kinjsenjera (Quinceanera), i tokom nje slavljenica pleše svoj prvi valcer (tradicionalno prvo sa ocem, pa posle sa udvaračima).

U Sjedinjenim Američkim Državama postoji slična tradicija, samo kod njih nosi naziv “Slatkih šesnaest” (Sweet sixteen). Običaj je da ova proslava bude vrlo glamurozna i eleganta, kao i da torta obavezno sadrži 16 zasebnih svećica kako bi se rođendanska želja ostvarila.

Bar Micva je označena kao ceremonija punoletnosti kod Jevreja i obeležava se kada dečak napuni 13. godina, tačnije prve subote nakon datuma rođenja. Od skoro postoji i Bat Micva, koja se odnosi na proslavu punoletstva devojčica i pada na njihov 12. rođendan.

Tradicija slavljenja rođendana u Srbiji je usvojena u 19. veku, a do tada se obeležavalo samo krštenje.

Zanimljive rođendanske tradicije širom sveta

Zasigurno možemo reći da svaki narod ima svoju posebnu tradiciju kada je reč o slavljenju rođendana.

Pa tako, ako se zadesite na japanskoj proslavi, zapamtite da uložite dodatan trud oko pakovanja poklona, jer je to vrlo važan gest. Za njih je prezentacija oličenje vašeg odnosa. U skladu sa tim, što je poklon unikatniji, to je i odnos bolji.

U Indiji nikako nemojte pokloniti dar levom rukom, jer je to znak loše sreće i malera – a to sigurno ne biste zaželeli slavljeniku.

Još jedna zanimljivost je da se u Italiji pokloni otvaraju na licu mesta, kako bi slavljenik mogao uživo da vam se zahvali na ukazanoj pažnji. Međutim, za Tajlanđane je otvaranje poklona uživo nekulturan gest.

Rođendanske žurke kakve pamte starije generacije i sadašnje proslave

Starije generacije zasigurno ističu kako su rođendanske žurke tokom njihovog vremena bile skromnije, ali i “toplije”. 

Naime, one su se najčešće održavale kod kuće, sa porodicom i najbližim prijateljima, i uključivale su domaće specijalitete – slane kiflice, sendvičiće i sokove na slamčicu.

Njeno visočanstvo, reforma torta je bila neophodni delikates.

18-rodjendan
Pexels.com

Današnji rođendani su ipak malo raskošniji – najčešće se organizuju u nekoj igraonici, uključuju pompeznu dekoraciju, kao i animatore.

Objektivno posmatrano, predstavljaju i veći finansijski trošak za roditelje, jer iziskuju iznajmljivanje prostora, angažovanje usluga keteringa i osoba koja će zabavljati decu.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo uspeli da vam zaglolicamo maštu i inspirišemo da sledeći rođendan proslavite na drugačiji način – Koju varijantu vi birate?

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime