Proslava Topličkog ustanka kao nastavak stradanja Srba koji se slavi!

10

Pod pokroviteljstvom predsednika Srbije, 26.februara u Prokuplju biće održana centralna manifestacija povodom 100 godina od podizanja Topličkog ustanka. Manje je poznato da je to bilo i najveće stradanje Srba u Topličkom i Jablaničkom kraju u Prvom svetskom ratu kada je na zverski način ubijeno oko 30 000 stanovnika, a čuveni Arčibald Rajs ovaj pogrom Bugara prvi put pominje kao genocid!

I umesto da se tog datuma zapale sveće i izvuku pouke o neviđenom stradanju stanovništva topličkog i jablaničkog kraja, ponovo će političari ovaj događaj grupe avanturista koje je Srpska vrhovna komanda poslala tada sa Krfa da pripreme ustanak i kada Srpska vojska krene u oslobađanje udare neprijatelju sa leđa, oni, vođe Topličkog ustanka su izložili narod neviđenom stradanju od čega se ovi krajevi nikada nisu oporavili.

O ovome o čemu piše autor ovog teksta, govore brojni podaci i svedočenja iz tog vremena. Naredbe, izveštaji, fotografije stravičnih zverstva i odmazde Bugara… No, naša „epska istorija“ od Kosova na ovamo kod Srba stvaraju mit o junacima koji su pre bili avanturisti pa čak i dželati sopstvenog naroda nego heroji!

Istraga koja je vođena o ovom, avanturističkom poduhvatu grupe oficira i podoficira koji su sa Krfa poslati u Srbiju govore da je tu bilo itekako materijala da se oni osude za nepoštovanje naredbi Srpske vrhovne komande – nego za herojstvo! Samo je veliki ugled Koste Milovanovića Pećanca i njegovo delovanje protiv tada (između dva rata) komunističkih elemenata sprečilo da on bude osuđen zajedno sa saborcima ustanka koji je desetkovao stanovništvo u ova dva okruga!

Čuveni Arčibald Rajs, kriminolog i profesor Lozanskog univerziteta koji je bio dobrovoljac u Prvom svetskom ratu u Srpskoj vojsci je naveo povodom zverstva bugarskog okupatora prema stanovništvu da se radilo o razmerama odmazde koja se prvi put definiše kao genocid nad civilnim stanovništvom. Više o tome možete pročitati OVDE.

I ovo nije alternativna istorija, već autor ovog teksta hoće da ukaže da se kod nas slave „slavni porazi i stradanja“, umesto pobeda i kao što je to bila bitka na Pločniku pre Kosovskog boja, ili one na Ceru i Kolubari…

Utisak je da političari hoće da nametnu poraze kao pobede da bi, možda najprostije rečeno – „ošuntavili“ ovaj narod!

Možda otud sada i silni rijaliti koji treba da zamene stvarnost.

10 KOMENTARA

 1. Toplicki deo se oporavio svaki put u prethodnih 1000 godina…Samo se nije oporavio u miru pod Titom,i ostalim rezimima posle njega.Ono sto nisu uspeli Turci,Nemci,Bugari….uspela je “nasa” vlast tako efikasno.

 2. Комуњарама сметају Четници из Топличког устанка, зато су и јуначком војводи Кости Војиновићу офарбали фарбом споменик пре пар година који се једва очистио !!!

 3. Sansa za prikupljanje jeftinih politickih poena.
  Inace zlocini koja je Bugarska gamad pocinila kao odmazdu za ustanak mogu posluziti za one najodvratnije horor filmove.
  Ustase su “format” po kome su vrsili genocid nad Srbima u 2. svetskom ratu uzeli upravo iz Toplickog ustanka. Klanje, silovanje udovica, devojaka, pa cak i DEVOJCICA od 8-13 godina…
  2/3 stanovnika Toplickog okruga ne zna za ovaj ustanak, a velike su sanse da su njihove pradede/prabake ucestvovale u njemu.
  Jesam za to da se dan obelezi tako da svaki covek u Prokuplju i sire zna za ovo, ali nisam za to da se ovo slavi, ako se uopste slavi, a iskreno se nadam da se ne slavi vec obelezava.

 4. Istoricari, i istoricari amateri su dosad Toplicki ustanak razvlacili na “sitna crevca”. O tom dogadjaju je objavljeno na desetine knjiga, i o njemu su kompetentno pisali Andrej Mitrovic, Dobrosav Turovic, Milivoje Perovic, Bozica Mladenovic, Momcilo Pavlovic, Petko Marjanovic, Radoje Kostic, i mnogi drugi. Gotovo svi oni su saglasni da Toplicki ustanak pored nespornog heroizma ima obelezja tragicnog avanturizma. Sem Koste Pecanca ,koji je bio iskusan cetnik, i koji je na terenu bio po nalogu Komande srpske vojske, svi ostali vodji Ustanka bili su manje-vise diletanti, koji su primarno imali neki svoj licni motiv “da se odmetnu u hajduke”. Iz takvog stnanja su se brzo izrodili nesloga, anarhija i dezerterstvo, sto je rezultiralo slomom i katastrofalnim posledicama. Dakle, takvog dogadjaja se treba secati i izvlaciti pouke iz njega, ali tiho i bez pompe, uz svece i parastose stradalima.

 5. Алал вера за погађање суштине наших заблуда и злоупотребе историје у сврху кампање!!!

  • Ma šta pričaš čoveče?Ja sam srećan što se pominje Toplički ustanak.Moj pra deda je učestvovao u ustanku i imam njegovo ordenje i slike.Kakve veze ima politika sa ovim?

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime