Radojkino kolo u slavu virtuoza na harmonici

0

U organizaciji Kulturnog centra Kruševac i Kulturno umetničkog društva „Radojkino kolo“, u Globoderu se 7. i 8. septembra održava 6. muzička manifestacija „Dani Radojke i Tineta Živkovića“ u znak sećanja na umetnički rad i veliki doprinos kulturi ovog bračnog para.

U Globoderu, rodnom selu virtuoza na harmonici, Radojke Živković, u porti crkve Svetog Vaznesenja, prve večeri planiran je revijalni program sa brojnim vokalnim i izvođačima na harmonici, a druge će nastupiti više kulturno-umetničkih društava i vokalnih solista. Nastupaju Novica Negovanović, Raša Pavlović,Marija Stojaković Živković, Negovan Nikolić, Draganma Stevović, Dobrica Miletić Gera, Grtuja Nikolić , Sibin Živković, Kaja Tomić, Gordana Vasić i drugi, te orkestri Ivana Radosavljevića i Bojana Milosavljevića, društva ,, Čarapanski vez,, iz Kobilja, ,, Tradicija,, iz Trstenika, ,,Grozd,, iz Aleksandrovca i ,,Radojkino kolo,, iz Globodera.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Kruševac.

Radojka Živković je, inače, ( Globoder, 24.avgust 1923- Beograd, 14. avgust 2002.) bila poznata srpska harmonikašica, kompozitor mnogobrojnih kola i solista Radio Beoigrada. Ćerka Tihomira Tomića, poznatog svirača i učitelja harmonike, još kao devojčica je pokazivala izuzetnu sklonost prema muzici. Još kao dvanaestododišnja devojčica je na prvom jugoslovenskom takmičenju harmonikaša u Kragujevcu osvojila sve simpatije publike i za interpretaciju I ponela Prvu nagradu stručnog žirija.

Njenom usponu se 1941. Godine pridružio njen budući suprug Milutin Tine Živković. On nije bio samo druga harmonika u duetu i ansamblu „Živković“ već je organizovao i osmišljavao snimanja, koncerte, turneje i aktivno učestvovao u estradnom životu Beograda. Njihova kuća u Lamartinovoj ulici broj 20 bila je poznato stecište pevača i svirača. To je bila neka vrsta „narodne akademije“, u kojoj su mnogi harmonikaši i pevači dobili prve lekcije iz narodne i estradne muzike. Iz ove kuće su potekle i neke ideje o organizovanju i osnivanju muzičkih festivala, kao što su „Ilidža“ i „Beogradski sabor“.

U svojoj bogatoj karijeri sama, sa suprugom ili svojim renomiranim ansamblom, Radojka je održala preko 11500 koncerata od kojih 700 u inostranstvu, počev od Bugarske, Francuske, Engleske, Švedske, Švajcarske i Austrije do SAD. Nastupala je i u mnogim radio i tv-centrima. Njena interpretacija donela joj je veliku popularnost kod ljubitelja narodne muzike i priznanja muzičkih stručnjaka prošlog veka.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime