Rase pasa koje se odlično slažu sa decom

0
devojčica-pas-majka-trava
Foto: Pexels.com

Poznato je da deca uživaju u društvu pasa. 

Ovi plemeniti četvoronožni ljubimci zaista pozitivno utiču na najmlađe i kod njih razvijaju odgovornost, empatiju, požrtvovanost, ljubav prema životinjama i mnoge druge pozitivne osobine. Baš zato, sve veći broj roditelja odlučuje se da odgaja svoje mališane uz pse. 

Ako ste pred odlukom da usvojite ili kupite psa, a važno vam je da se dete i ljubimac sjajno slažu, neophodno je da se upoznate sa rasama koje su pogodne za porodice sa decom. Kako bismo vam olakšali odabir ljubimca, u narednim redovima pozabavili smo se rasama koje se odlično slažu sa najmlađim članovima porodice. Nastavite sa čitanjem!

#1 Labrador retriver – miroljubiv porodični pas

Labrador retriver jedan je od najpopularnijih pasa širom sveta, a posebno je cenjen među onima koji žele porodičnog psa koga će mališani voleti. Ova pasmina poznata je po svojoj miroljubivoj prirodi, visokoj inteligenciji i privrženosti prema vlasniku

Obožava da dobija zadatke od ukućana, da se igra sa lopticom, frizbijem, ali i drugim predmetima, a najviše voli da bude uz svoju porodicu. Baš kao što će se on vezati za dete, tako će se i mališan vezati za njega, budući da labrador veoma jasno pokazuje svoju ljubav!

retriver-labrador-deca
Foto: Unsplash.com

Ova rasa je srednje veličine, linja se redovno, a najviše tokom jeseni i proleća. Budući da voli otvoren prostor, šetnju i boravak u prirodi, život u malom stanu mu neće prijati, a kuća sa dvorištem je idealna opcija za njega. Važno je od najranijeg uzrasta posvetiti se njegovoj dresuri, kako ne bi zauvek ostao nestašnog duha.

Ako se odlučite za labrador retrivera, treba da znate da će vaš mališan uvek imati sa kim da se igra i pored sebe će imati inteligentnog i odanog psa!

#2 Engleski buldog – rasa koja se lako prilagođava 

Verovatno najpoznatiji naborani pas na planeti – engleski buldog, ima mnogo toga da pruži mališanima, ali i čitavoj porodici. Lako podnosi promene, prijateljski je nastrojen prema ljudima, miran je i hrabar. 

Ne zahteva puno vežbe i trčanja, ali voli da prošeta sa članovima porodice. Jedna od najvažnijih osobina u pogledu slaganja sa decom jeste visok nivo strpljenja i smirenosti, čak i u situacijama kada su mališani hiperaktivni. Roditelji mogu biti bezbrižni sa engleskim buldogom, budući da nema razvijenu agresivnost, a dobro se slaže čak i sa drugim psima. 

S obzirom na to da ne podnosi hladnoću, engleski buldog je odličan pas za stan. Linja se standardno i ne zahteva često kupanje i četkanje, te je veoma zahvalan po pitanju nege.

Važno je od najranijeg uzrasta početi sa dresurom, a ovaj proces sa engleskim buldozima može potrajati duže, budući da su veoma tvrdoglavi. Ipak, kada uspete da ga dresirate, uvek će biti odan i poslušan!

#3 Bigl – veseo i inteligentan porodični pas

Uravnotežena narav bigla čini ga psom koji će se sjajno uklopiti u porodičnu atmosferu. Nije plašljiv, niti agresivan i veoma je odan vlasniku, odnosno čitavoj porodici. 

Ipak, ono što ga čini nešto zahtevnijim za čuvanje u odnosu na prethodne dve rase jeste potreba za vežbanjem. Njegov lovački instinkt je razvijem, voli da trči i veoma je energičan na otvorenom. Kako svoju energiju ne bi ispoljavao na kućnom inventaru, neophodna mu je redovna, duga i aktivna šetnja. 

Upravo zvog razvijenog lovačkog instinkta, nije preporučljivo u dom donositi druge ljubimce, jer može odreagovati pogrešno. 

Nega bigla nije zahtevna. Ima kratku i oštru dlaku i ne linja se puno. Dovoljno je povremeno kupanje i četkanje kako bi mu krzno uvek bilo besprekorno. 

Jedan od zanimljivih podataka u vezi ove pasmine jeste da veoma dobro uočava promenu raspoloženja ukućana. U trenucima kada je to potrebno, daće sve od sebe da oraspoloži, zaštiti i uteši mališana, ali i druge ukućane. Baš zato, možemo reći da će uz bigla, vaš mališan dobiti istinskog i privrženog najboljeg prijatelja na četiri noge!

#4 Mops – nestaško koga će mališan brzo zavoleti

Mops važi za jednu od najslađih rasa na svetu! Iako mnogi misle da je po prirodi lenj i ne zahteva aktivnosti, ova pasmina zapravo je vrlo energična i sklona nestašlucima. Ipak, odlikuju ih i mnoge pozitivne karakteristike koje ih čine sjajnim ljubimcima za decu

Uz mopsa, mališan će se često smejati, budući da je ovaj nestaško uvek spreman za igru i zabavu. Sa druge strane, ni momenti nežnosti nisu retkost i mops veoma dobro zna da uzvrati ljubav i nežnost. Biće uz mališana pred spavanje, maziće se i igrati sa njim tokom dana.

Iako su mali psi poznati kao prgavi, to nije slučaj sa mopsom koji nema izraženu prgavost, nije “brbljiv” i tvrdoglav. Zapravo je veoma uravnotežen i lako se slaže sa drugim životinjama. Ako živite u stanu, treba da znate da u periodu linjanja potrebno svakodnevno četkanje, a u uobičajenim uslovima dovoljno je četkati ga dva do tri puta nedeljno.

Izuzev gore navedenih rasa ne smemo izostaviti da pomenemo i druge pasmine čiji karakter je takav da će mališani uživati u njihovom društvu. Jedna od takvih rasa je zlatni retriver, koji je po karakteru veoma sličan labradoru i mnoge porodice koje žive u kućama sa dvorištem, odlučuju se za ovog miroljubivog i veselog psa. 

Njemu se mogu pridružiti i francuski buldog i popularni koli, pas koji uživa u aktivnostima, pun je energije, ali i ljubavi koju je spreman da pruži čitavoj porodici. 

Nadamo se da vas je naš tekst približio odluci o usvajanju ili kupovini psa, te da ste spremni da doneste konačnu odluku i otvorite vrata svog doma za novog četvoronožnog člana porodice!

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime