Raspisan Javni poziv za bespovratna sredstva po modelu „50:40:10“

0

U okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu Srbije u 2022. godini, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja, raspisala je Javni poziv za podnošenje prijava za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava.

Ovaj projekat je zajednička inicijativa Ministarstva poljoprivrede i Svetske banke koji uvode nove modele finansiranja kako bi se osnažili mikro, mali i srednji poljoprivredni proizvođi i preduzeća, a unapredila poljoprivredna proizvodnja i konkurentnost.

Prava na korišćenje bespovratnih sredstava mogu da ostvare lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, odnosno nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnik, privredno društvo i zemljoradničke zadruge koje imaju najmanje pet zadrugara koji su nosioci poljoprivrednog gazdinstva.

Predmet ovog Javnog poziva, koji je drugi po redu, su investicije i prihvatljivi troškovi koji se odnose na unapređenje konkurentnosti primarne stočarske proizvodnje u oblasti proizvodnje mleka i mesa, pčelarstva i akvakulture.

Finansiranje projekta za dodelu bespovratnih sredstava radi se po modelu „50:40:10“, odnosno korisnici dobijaju 50 odsto bespovratnih sredstava od ukupne vrednosti investicije sa pripadajućim porezima, 40 odsto je kreditno finansiranje u saradnji sa poslovnim bankama, a 10 odsto je učešće samih poljoprivrednika.

Minimalna vrednost ukupno prihvatljivih troškova ne sme biti manja od 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, a maksimalna 50.000 evra.

Zahtevi za podnošenje prijava za dodelu bespovratnih sredstava po ovom Javnom pozivu dostavljaju se od 24. januara,  zaključno sa 23. februarom 2022. godine.

O konkursu i Projektu za konkurentnu poljoprivredu Srbije u 2022. godini bliže informacije zainteresovani poljoprivrednici mogu dobiti u prostorijama Poljoporivredno stručne i savetodavne službe Prokuplja, koje se nalaze u ulici Vasilija Đurovića Žarkog br. 13 ili na telefon 027/8100525.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime