Razrešen vladika Filaret

0

Vladika Filaret , o kome smo pisali kad mu je verni narod u porti manastira Kumanica okrenuo leđa, razrešen je dužnosti episkopa mileševskog, a odluku o njegovoj smeni doneo je u četvrtak Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve, koji je zasedao u Patrijaršiji u Beogradu.

Eparhijom mileševskom do izbora novog vladike upravljaće, kao administrator, episkop budimljansko – nikšićki Joanikije.

Više hiljada vernog naroda je unazad godinu dana potpisivalo peticiju podrške ocu Nikolaju iz manastira Kumanice, koji je prvi objavio potresno pismo o svim Filaretovim gresima, a vladika Filaret mu zabranio službu . Potpisi podrške ocu Nikolaju davani si i u Kruševcu i drugih gradovima Srbije i Crne Gore. Potom je usledilo i potresno pismo 14 sveštenika eparhije mileševske o Filaretovom arogantnom ponašanju, pa je komisija SPC dva dana u Mileševi utvrđivala navode iz optužbi.

Episkop Filaret na tronu Mileševske eparhije proveo je nepunih 16 godina , a mogućnost njegove smene pominjana je nedavno nakon što je lideru radikala Vojislavu Šešelju po povratku iz Haga uručio Orden Belog anđela.

Više o jednom od protesta koji je između ostalog prethodio smeni vadike Filareta možete pročitati u tekstu: “Čudo u Kumanici: Verni narod okrenuo leđa Filaretu”

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime