Sastanak rukovodstva Prokuplja sa predstavnicima Evropske banke i UN

1

Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović održao je sastanak sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj i predstavnicima Programa organizacije Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Sastanku je prisustvovao i poseban savetnik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Dejan Milovanović, kao i načelnik Topličkog upravnog okruga Milan Aranđelović, pomoćnik predsednika Opštine Prokuplje Ljubinko Blagotić, načelnik Opštinske uprave Nikola Koprivica, članovi veća i predstavnici Projektne kancelarije lokalne samouprave, ali i javnih preduzeća i ustanova prokupačke opštine.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave apliciralo je zajam Evropske investicione banke (Eib), koji će sprovoditi kroz projekat „Partnerstvo za program lokalnog razvoja za programski period od 2018. do 2022. godine u iznosu od 22.000.000,00 evra. Projekat će biti realizovan u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP, a odobrio ga je Savet za koordinaciju projekata decembra 2017. godine. Sporazum o finansiranju između Programa Ujedinjenih nacija za razvoj i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave potpisan je 18. aprila 2018. i sredstva za 2018. godinu su prebačena UNDP.

-Sredstva zajma su namenjena jedinicama lokalne samouprave, koja će se u vidu grantova dodeliti jedinicama lokalne samouprave. Njima će lokalne samouprave popraviti i revitalizovati postojeću infrastrukturu, poboljšati kvalitet pružanja usluga, kako bi se povećalo ekonomsko osnaživanje, poboljšao kvalitet života lokalnih zajednica i smanjio odliv stanovništva, rekao je Milovanović.

On je dodao da će investicije pomoći u stvaranju dugoročnog osnaživanja lokalnih zajednica, čime će se povećati njihovi kapaciteti adekvatnog reagovanja na vanredne situacije, kao što su prirodne katastrofe i migracione krize. Pomoći će i u rešavanju nekih od osnovnih uzroka migracije, kao što su i visoka nezaposlenost i negativan ekonomski razvoj.

– Na osnovu pregleda potreba koje je Ministarstvo sprovelo u oktobru 2017. Na lokalnom nivou identifikovana su četiri prioriteta koji su u fokusu projekta. To su popravka i unapređenje javnih zgrada, rekonstrukcija lokalnih pijaca, kapaciteti za sistem upravljanja opštinama i obnova javnog prostora i lokalnih sadržaja, istakao je Milovanović i dodao da je prioritet opštine Prokuplje, koji će biti sagledan ovim projektom, izgradnja nove zelene pijace po evropskim standardima.

Kako je u Prokuplju poljoprivreda identifikovana kao jedna od ključnih strateških oblasti ona zahteva posebnu podršku, posebno zato što ima 5.548 poljoprivrednih gazdinstava.

– Odavno postoji potreba za izgradnjom nove zelene pijace, jer je ova, koja se nalazi u centru grada neuslovna i nebezbedna, pošto se nalazi u blizini dve škole, te tako predstavlja i opasnost za decu. Ovo je dobra prilika, koja nam se pružila da sredstvima Evropske unije, brže i lakše rešimo dugogodišnji problem neuslovne pijace, izgradnjom nove moderne. Time bi lokalni proizvođači imali bolje uslove za plasiranje robe, a higijena i kvalitet proizvoda, koji se prodaje bi se poboljšao, pošto bi nova tržnica bila izgrađena u skladu sa najvišim standardima, naglasio je predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović, upoznajući prisutne sa aktuelnim stanjem postojeće neuslovne pijace

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime