Šator, pevaljka, hladno pivo i vruće pečenje-provod koji se pamti!

2

Neizostavni deo svake Malinijade, pa i ove u Žuču je šator pored sa muzikom i pevaljkom u kome se pije hladno pivo i služi vruće pečenje. Kažu da je to provod koji se pamti i neizostavno treba doživeti iako je danas bilo plus 40, a u samom šatoru je bilo najmanje plus 50 stepeni!

Već na ulazu u šator dim od roštilja štipa za oči a na njemu se peku pljeskavice. U samom šatoru poređane klupe i stolovi kao na nekom veselju.

Za jednim stolom sede ljudi iz opozicije, za susednim oni iz vlasti. Ne govore, ali zajedničko im je hladno pivo od koga se ne odvajaju dok im znoj lije niz lica.

Atmosferu dodatno podgrejava muzika i jako ozvučenje. Smenjuju se čas pevač, čas pevaljka, a atmosfera se polako zahuktava jer stižu i prve narudžbine vrućeg prasećeg i ovčeg pečenja.

Šator se polako puni kako se zvanični deo Malinijade završava. Skidaju se i majice a mladići iz ovog kraja pokazuju brojne, često nezavršene tetovaže.

Kažu neki od momaka za susednim stolom da je u šatoru veća hladovina, znaju da gazda Grada peče odlično pečenje, pa su se malo sklonili da nešto prezalogaje i ugase žeđ  hladnim pivom.

A u šatoru, u “hladovini”, mora da je plus 50 stepeni! Pokušavam da na brzinu napravim što bolje fotografije pre nego što mi od znoja aparat ispadne iz ruke i pokušam da dočaram atmosferu koja kao da je “skinuta” iz nekog od Kusturičinih filmova!

I dok sa jednog na drugi kraj šatora se brzo raznose ovali sa pečenjem i flašama ledenog piva, pre jela se traži i čuvena meka rakija koja je neizostavni deo ove ponude pod šatorom, tek da”začini” i onako vrelu atmosferu.

Kažu da nakon sat, dva provedenih pod šatorom, gosti se aklimatizuju, pa im čak i bude ugodno nakon pet, šest piva i kilo pečenja…

Pisac ovih redova nije očigledno imao dovoljno strpljenja da se uveri u ovu teoriju, ali nikako ne smatra da nije tačna jer je šator odisao zadovoljstvom okupljenih kada smo ga prerano napustili pa ostaje da pokušamo naredne godine da se uverimo da je ovo taj provod koji se pamti…

2 KOMENTARA

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime