Saveti za čišćenje doma nakon građevinskih radova

0
usisivač-čišćenje
Foto: Pexels.com

Nakon što završite neretko stresan proces renoviranja doma, koji uključuje manje ili veće građevinske radove, nažalost nije moguće da odmah uživate u rezultatu vašeg projekta renoviranja.

Prvi korak ka tome je dubinsko čišćenje nereda koji neminovno nastaje prilikom renoviranja doma, pri čemu na količinu nereda možete uticati temeljnom pripremom i prevencijom. 

Kako nered ne bi oštetio vaš tek uređeni dom – u nastavku teksta pronađite nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da dobro organizujete čišćenje i omogućite sebi i ukućanima da što pre vidite kako vaša obnovljena unutrašnjost doma zaista izgleda u svom punom sjaju.

Priprema za dubinsko čišćenje doma – koji alati su vam potrebni?

Iako su alati poput sunđera i kofe sa rastvorenim sredstvom u vodi, neizostavni prilikom dubinskog čišćenja doma nakon renoviranja, mnogi će instant zavapiti za profesionalnim alatima, upravo jer industrijski usisivači imaju snažniji motor, profesionalni paročistači dubinski dezinfikuju površine, itd.

Najpre, najvažnije je da imate u vidu da nijedan alat neće posao obavljati umesto vas, te je za svaki posao čišćenja potrebno da odvojite dovoljno vremena i snage, bez obzira na alat i sredstva u pripremljenoj kolekciji.

Prilikom dubinskog čišćenja, najvažnija je taktična organizacija segmenata dubinskog čišćenja. Napravite raspored, odaberite sobu od koje ćete čišćenje započeti i pripremite se da posvetite pažnju svakom detalju.

Ukoliko nemate oformljenu kolekciju alata za čišćenje i hemijskih sredstava prilagođenih specifičnim materijalima površina u vašem domu, vreme je da se uputite do najbliže radnje ili poručite online sledeću opremu za čišćenje:

 • Gumene rukavice za čišćenje
 • Univerzalno hemijsko sredstvo za čišćenje 
 • Soda bikarbona, limunov sok i sirće za dubinsko čišćenje prirodnim sredstvima
 • Hemijska sredstva za pojedinačne materijale površina koje treba da očistite
 • Sunđer, truleks i mikrofiber krpa 
 • Četke različitih veličina i funkcionalnosti – u skladu sa mogućnostima i potrebama
 • Sprej boca
 • Gumeni brisač za stakla
 • Kofa – sa ili bez cediljke
 • Mop za podove ili paročistač 
 • Kvalitetan usisivač ili metla

Iako ulaganje u opremu može podrzumevati veću investiciju, imajte u vidu da su u pitanju alati i sredstva koja ćete dugo koristiti i prilikom redovnog održavanja doma urednim i čistim nakon dubinskog čišćenja koje je pred vama u ovom trenutku.

rukavica-krpa-čiššćenje-bele-pločice
Foto: Pexels.com

Redovno održavanje doma čistim je važan deo vaše mesečne, nedeljne ili dnevne rutine, kako radi vašeg osećaja usled ambijenta koji vlada unutar vašeg doma, tako i radi očuvanja vašeg zdravlja i zdravlja vaših ukućana.

Kako najbolje organizovati čišćenje nakon građevinskih radova u domu – odakle početi?

Kako je organizacija čišćenja jedan od ključnih faktora učinkovitosti i efikasnosti dubinskog čišćenja nakon renoviranja doma, jedan od trikova profesionalaca u domenu čišćenja jeste kreiranje detaljnog plana u vidu liste zadataka.

Najpre podelite unutrašnjost doma kojem sledi čišćenje na segmente. Počnite od najprljaijeg sela doma, kako biste imali sve lakše zadatke pred vama onda kada postanete umorniji.

Čišćenje je najbolje organizovati od vrha ka dnu, to jest počevši od najviših delova – plafona, zidova i prozora, ka podu. Zato je dobra taktika organizovati dubinsko čišćenje počevši od najneurednijeg segmenta doma ka onim segmentima gde negativne posledice renoviranja nisu toliko primetne – uvek čisteći od vrha prema dnu.

Kada čišćenje plafona, zidova i podnih obloga privedete kraju, na vreme je da očistite nameštaj i eventualno obnovite izgled i vratite sjaj dotrajalom nameštaju – kao što drvenim materijalima jednostavno skuvani čaj biti idealno sredstvo za poliranje nameštaja.

Na kraju nemojte zaboraviti da detaljno prebrišete elektronske uređaje, dekorativne predmete, lampe i ostale male elemente unutar vašeg doma – kako biste obezbediti dom koji je potpuno “oslobođen” od čestica prašine i prljavštine.

Da li angažovati profesionalca ili samostalno očistiti dom nakon građevinskih radova?

Nered koji građevinski radovi prilikom renoviranja enterijera mogu izazvati, zaista nekada može delovati zastrašujuće, te će oni kojima su ušteda vremena i očuvanje energije na prvom mestu – angažovati profesionalce u domenu čišćenja koji imaju iskustva u “borbi” sa “haosom” u domu nakon renoviranja.

Kako biste bili sigurni da private pravu odluku za vas postoji nekoliko kriterijuma koje treba uzeti u obzir kako biste odredili da li je ipak najbolja taktika angažovati profesionalca za čišćenje. U pitanju su uslovi bezbednosti, veština, oprema i budžet.

Kako biste dom očistili bez velikih dodatnih troškova, potrebno je da uporedite lične potrebe i mogućnosti prema pomenutim kriterijumima. Nekada će ulaganje u dodatan uređaj biti sasvim dovoljno, dok će u drugim situacijama angažovanje  profesionalnog tima podrazumevati najpristupačniji izbor.

Kao što će stepen nereda odrediti adekvatna priprema za građevinske radove koje ste planirali da izvršite, način dubinskog čišćenja nakon renoviranja će odrediti efikasnost i učinkovitost uklanjanja nečistoća u prostoru koje su vas zadesile u trenutku kada majstori napuste vaš dom.

Čišćenje nije posao u kojem će večina uživati, te se nadamo da smo vam ovim tekstom pomogli da otkrijete neke od najzdravijih i najefikasnijih načina da očistite dom nakon unutrašnjih građevinskih radova. Primenom naših saveta, ne sumnjamo da ćete povratiti blistavost i svežinu vašeg enterijera.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here