Sećanje na Olivera Ivanovića

1

Danima razmišljam da li da objavim ovo sećanje na Olivera Ivanovića na regionalnom mediju koji se samo dotiče kosovskih tema, ali ipak sam odlučio da u ovih par rečenica objavim ovaj mali osvrt, kao pijetet na verovatno najumerenijeg i najtalentovanijeg srpskog političara sa Kosova i Metohije koji je mučki ubijen.

Imao sam čast da ga upoznam pre 18 godina, u severnom delu Kosovske Mitrovice kada sam izveštavao za radio Slobodna Evropa, te davne sada, 2000. godine. Bio je jedini predstavnik Srba sa severa Kosmeta od koga ste mogli da čujete razuman, precizan i jasan stav o položaju Srba.

Ispričao mi je u neformalnom razgovoru kako su odbranili severni deo Kosovske Mitrovice kada su se 1999. godine na mostu koji razdvaja albanski od srpskog dela grada sukobili sa Albancima sa juga i odvratili ih od namere na pređu u severni, srpski deo. Takođe mi je ispričao i kako je molio Srbe iz drugih delova Kosova koji su u nepreglednim kolonama napuštali ovaj deo Srbije da se vrate i bore…

Ostao je on i ljudi okupljeni oko, tada Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije koji su i organizovali čuvare mostova da spreče prodor Albanaca na sever.

Fasciniran sam bio njegovim izjavama koje davao precizno u sekund. Uvek je pitao: “Koliko imam prostora da kažem”? I uvek je bio precizan, bukvalno u sekund! I ne samo to, već su njegove izjave rečene u minut ili dva bile sadržajne, jasne i precizne.

I tada, kao i kasnije nije imao podršku države Srbije. Bio je kao Don Kihot koji se borio sa vetrenjačama…

Neka ti je laka zemlja prezimenjače, a oni koji ostaju na Kosovu i Metohiji treba da te pamte jer si bio redak političar sa tih prostora koji se borio za svoj narod do poslednjeg daha.

(Autor: Miloš Ivanović, urednik Top Novosti)

1 KOMENTAR

  1. Познавао сам Оливера. Био ми је тренер, и ментор. На велики број такмичења у каратеу сам због њега и организације коју је водио, боравио на Косову. Уместо у региону КК Топлице се такмичио у К Митровици, Приштини, Гњилану, Обилићу….Човек високе интелигенције, образовања и отворености да чује друге и помогне без наметања. Он ми је доделио звање републичког судије у каратеу. Част је било са тобом сарађивати и познавати те.

Коментари су затворени.