Sedamnaest omorika za sedamnaest svetih ratnika

0

Igrište, selo slikovitih pejzaža iskonske lepote, smestilo se na zapadu opštine Kuršumlija, na živopisnoj visoravni, na nadmorskoj visini od 1064 metara, pravi je tip planinskih naselja. U njemu je održana svetkovina. Preci slavnih ratnika obeležavaju Dan sećanja na Prvi svetski rat i 17 hrabrih mladića ovog sela, koji su svoje živote, u cvetu mladosti, ugradili u slobodu otadžbine.

Potomci Solunaca, u čast stogodišnjice početka Velikog rata, zasadili su 17 Pančićevih omorika za 17 viteza, svetih ratnika.

– Tog sunčanog jesenjeg dana mladiće je u krvavi Prvi svetski rat ispratilo celo selo, a oni su do svojih udaljenih mobilizacijskih zborišta, otišli zagrljeni, u koloni po dvojica, pešice, pevajući. Nažalost, vratila su se njih trojica – seća se Marija Mara Savić, najstariji stanovnik Igrišta, koja, na svojim nejakim plećima, nosi 93 godine života.

Na svetkovini u Igrištu, koje sunce obasjava od izlaska do zalaska zvezde, stotine zvanica. I mladi, i stari. Na Igriškoj visoravni čuju se rodoljubive pesme, razleže se zvuk gusala, oživljavaju se sećanja i uspomene na zla i nevoljna vremena, igraju se srpska kola.

Povratak korenima, tradiciji, običajima.

Života Jevremović (1946), koji je radni vek proveo u Beogradu, svoj povratak na pradedovsko ognjište iskoristio je da inicira i svestrano pomogne organizovanje ove komemorativne svečanosti. Iz njegovih grudi, uz zvuke gusala, razleže se pesma: ”Od Igrišta do Kajmakčalana” koju je Života napisao za ovu priliku.

Koga gusle opevaju, pamti se doveka, ostaje u večitom sećanju.

Nastupaju recitatori, pevači, folklorna društva. Potomci se sećaju burne istorije Topličana i Kosaničana, svojih slavnih i nezaboravnih predaka.

Prema rečima Radosava Petrovića iz Beograda, rodom iz Igrišta, čiji je deda Mileta u Veliki rat, kao dobrovoljce, sa sobom poveo braću Mihajla i Sinadina, strica Vukojicu i brata od Strica Svetislava; Sinadin, Svetislav i Vukojica ginu na Ceru, a Mihajlo je teško ranjen na Kolubari, i Živote Jevremovića, inicijatora i predvodnika ove akcije, ukoliko sve bude teklo kako je planirano, spomenik ”Gvozdenom puku” u Igrištu, kod Kuršumlije, treba da bude svečano otkriven krajem maja ove godine.

(Autor: Radoljub  Gligorijević)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime