Sistematski pregledi za buduće prvake

0

Sistematski pregledi dece, koja se upisuju u prvi razred, počeli su danas u prokupačkom Domu zdravlja u saradnji sa Opštom bolnicom „Dr Aleksa Savić“.

– Deo pripreme za upis u osnovnu školu predstavlja i sistematski pregled, koji je obavezan za svako dete. Cilj sistematskog pregleda jeste procena zdravstvenog stanja deteta i njegova zrelost za upis u prvi razred osnovne škole, kažu u Službi za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece prokupačkog Doma zdravlja.

Lekarski pregled počinje kod izabranog pedijatra, od koga se dobijaju uputi za laboratorijske analize, kao i uputi za preglede kod specijalista za oftalmološki pregled, otorinolaringološki, fizijatrijski, stomatološki i pregled logopeda. Nakon dobijenih rezultata svih specijalista, završni deo sistematskog pregleda se odvija kod izabranog pedijatra, posle čega dete dobija vakcinu.

Posle završenog sistematskog pregleda, pedijatar daje potvrdu koja se prilaže sa ostalim dokumentima prilikom upisa u osnovnu školu.

– Zdravstveno stanje deteta određuju lekari u domu zdravlja, dok zrelost deteta, koje treba da se upiše u prvi razred osnovne škole, procenjuje školski psiholog, čiji je pregled takođe obavezan, naglašava portparol prokupačkog Doma zdravlja Violeta Mirković.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime