Skupština usvojila predlog za kreditno zaduživanje za realizaciju kapitalnih investicija u Prokuplju

0

Skupština Grada Prokuplja je na sednici koja je sazvana po hitnom postupku, usvojila Predlog Odluke o dugoročnom kreditnom zaduživanju u iznosu od 285.000.000 dinara, što će omogućiti realizaciju mnogih kapitalnih investicija, kako započetih, tako i onih koje predstoje i koje će doprinati da se Prokuplje još više razvija i postane savremeni centar topličkog kraja.

Gradonačelnik Prokuplja Miroslav Antović je naveo razloge za kreditno zaduživanje, među kojima je i rekonstrukcija i uređenje ulica Arsenija Čarnojevića i Milena Jovanovića. Kako ističe, ukupna vrednost radova je preko 226 miliona, od kojih Grad Prokuplje učestvuje sa iznosom od 105 miliona dinara. Ostatak sredstava obezbedilo je Ministarstvo saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva.

Rekonstrukcija i dogradnja osnovnih škola „Ratko Pavlović Ćićko“ i „9. oktobar“, takođe je jedan od razloga za kreditno zaduživanje, jer poboljšanje i osavremenjavanje uslova za školovanje dece u Prokuplju je jedan od prioriteta lokalne samouprave.

U nastavku obrazloženja ove odluke, gradonačelnik je saopštio da se uveliko odvijaju radovi na izgradnji Zdravstvenog centra i da će oni uskoro ući u završnu fazu, a obaveza lokalne samouprave je izdavajanje sredstava za uslugu stručnog nadzora u iznosu od 25 miliona dinara.

Pored navedenih investicija, Ministarstvo životne sredine je dalo saglasnost na projekat sanacije nesanitarne deponije „Dunek“, čija je vrednost preko 600 miliona dinara. U prvoj fazi ministarstvo je lokalnoj samoupravi odobrilo 242 miliona dinara, što će do kraja godine omogućiti završetak jednog dela radova, dok će ceo projekat biti završen krajem sledeće godine, a na lokalnoj samoupravi da obezbedi deo sredstava za rešavanje ovog višedecenijskog problema. Ovo mesto, na kojem je do sada bilo smetlište, nakon završetka biće zelena oaza našeg grada.

Kako je Grad Prokuplje odnedavno jedini isključivi vlasnik objekta „Savićevac“, najomiljenije mesto za odmor, rekreaciju i uživanje, sada je u potpunom vlasništvu Grada i građana Prokuplja. Za otkup zadužbine dr Alekse Savića „Savićevac“, potrebna su sredstva u iznosu od 25 miliona dinara.

Pored navedenih investicija, Grad Prokuplje je u cilju povećanja bezbednosti građana i imovine grada započeo uvođenje sistema video nadzora, tako da je i ovaj projekat jedan od mnogih za koje je potrebno obezbediti određena sredstva.

Sve navedene razloge za usvajanje Odluke o kreditnom zaduživanju podržalo je 35 odbornika, dok je pet glasalo protiv.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime