Slavko Simić, predsednik Srpske liste govori za Top Novosti

0

Srpska lista odnosno poslanici naše liste nemaju obavezu da podrže ni jednog kandidata albanskih političkih partija za predsednika Kosova, jer se izbor predsednika ne spominje nigde kao deo našeg koalicionog sporazuma.Naime, ni jedan poslanik ne sme da glasa svojom voljom već uz konsultacije i voljom građana koje predstavlja u Parlamentu – Ovim rečima u razgovoru za Top Novosti Slavko Simić, predsednik Srpske liste objašnjava stav ove liste prema izboru za predsednika Kosova koji će se, prema najavama, naći na dnevnom redu skupštinskog zasedanja u petak.

I dok pojašnjava da je na sastanku poslanika ove liste danas, odnosno u sredu popodne dogovoreno da ni jedan od 11 poslanika Srpske liste neće glasati za kandidate albanskih političkih partija, Hašima Tačija i Rafeta Ramu istovremeno, upitan koji je njegov lični stav povodom ovog pitanja, Simić smatra da ni jednog od kandidata koji pretenduje na mesto predsednika ne treba podržati bez dogovora o implementiranju i sprovođenju osnovnih principa koalicionog sporazuma Srpske liste sa vodećim albanskim političkim partijama, a koji između ostalog podrazumevaju i formiranje ZSO.

Iako je bilo (ne)očekivano, danas je održana sednica predsedništva Skupštine Kosova na kojoj su vodeće albanske političke partije predložile svoje kandidate za predsednika Koosva. Međutim, poslanici Srpske liste napustili su sednicu?

– Tačno je da smo sednicu predsedništva napustili da bi smo skrenuli pažnju na neprimereno ponašanje prema poslanicima naše liste, pogotovu jer je poziv za sednicu stigao svega sedam minuta pre početka i zato što naša lista nije imala konsultacije sa koalicionim partnerima DPK i DSK oko izbora predsednika Kosova. Ne želimo da niko manipuliše sa poslanicima Srpske liste, pogotovu što su naši zahtevi umereni a odnose se pre svega na ispunjavanje osnovnih koalicionih sporazuma, pre svega formiranja ZSO.

I na sednici predsedništva Kosova ponovo je bačen suzavac a opozicija najavljuje nastavak protesta i tvrde da neće dozvoliti izbor predsednika?

– Tačno je da je poslanica Aida Derguti aktivirala suzavac ispred mojih nogu zbog čega sam demonstrativno napusto sednicu predsedništva kao i poslanici Srpske liste. Srpska Lista se ogradila od stranačkih sukoba unutar Albanske zajednice ali uvek apelujemo i na vlast i na opoziciju da se uzdrže od nasilja u bilo kom obliku i da svi poštuju osnovne principe demokratske vlasti i demokratske opozicije kako bi se omogućio nesmetani rad zakonodavne institucije.

Ipak, kako naš narod reaguje na okupljanja Albanaca odnosno na njihove proteste?

– Poučeni ranijim iskustvima, Srbi uvek strepe od masovnijih okupljanja Albanaca jer, još uvek je sveže i bolno sećanje na martovski pogrom kada je devetoro Srba ubijeno ili pogubljeno na najsvirepiji način, kada je na hiljade njihovih domova zapaljeno, kada je uništeno više od stotinu naših crkava i manastira. To je nešto što je svim Srbima u podsvesti. Zato svako nasilje koje dolazi od većinskog življa na Kosmetu izaziva bojazan kod Srba koji na žalost nisu u stanju sami sebe da zaštite. Upravo zbog bojazni sa kojom su suočeni tokom protesta i nemira Albanaca, najveću pomoć i razumevanje očekujemo od međunarodne zajednice koja bi trebala da zaštiti Srbe.

Preteška izjava

Kako komentarišete nedavnu izjavu premijera Ise Mustafe da je presuda Suda u Nišu bivšim pripandicima “OVK” za ubistvo srpskih vojnika na Košarama “farsa” i da su “dobili šta su tražili”?

– Mislim da je ova izjava Ise Mustafe bila zaista neprimerena zbog žrtava i njihovih porodica odnosno preteška i dodao bih, bespotrebna, pogotovu što nije na političarima da komentarišu sudske presude. Takođe, presuda je izrečena pripadnicima neregularne formacije, koje je čak i Amerika svojevremeno proglasila terorističkom, a koji su ubili pripadnike regularne vojne formacije tadašnje SRJ. Mislim da pomenuta izjava ne doprinosi smirenju međunacionalnih odnosa na Kosovu.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime