Šojići među nama

0

Aktuelna izborna kampanja pred aprilske izbore uporedo teče sa reprizom čuvene serije „Bela lađa“ u kojoj je Šojić glavni lik. A koliko se serija razlikuje od realnog života i glavnog junaka čijim dosetkama se smejemo, samo par istinitih anegdota potvrdiće da su Šojići zaista među nama!

Prva, a istinita anegdota govori o pokušaju mlade devojke koja se obratila ovdašnjem funkcioneru u pokušaju da dobije posao nakon uspešno završenih studija. Objasnila ona njemu da je završila fakultet i da je čak i položila pravosudni ispit računajući da je to i više nego dovoljno da eventualno nađe zaposlenje ( na nesreću, nije mu kazala koji fakultet, već je akcenat bacila na pravusudni ispit!). Međutim, uticajni funkcioner je saslušao pažljivo i kada je završila, kaže on njoj: „Sve je to lepo, ali da si pored tog pravosudnog ispita završila i pravni fakultet, posao bi mogao i da se nađe“!

Drugi pak funkcioner je je mladiću koji je takođe tražio posao u opštini obećao da „njima baš i trebaju mladi i obrazovini i da nema nikavih problema i da će dobiti posao bez problema“. Ali, kada je on sav zbunjen a obradovan napustio zgradu opštine, setio se da onaj koji mu je obećao posao nije zapisao ni njegovo ime i prezime!

Ovo su samo dve crtice o funkcionerima koji ni sami ne znaju „koja ih je sila dovela da rukovode“, a ipak, nažalost svih nas, odlučuju na smehotresan način o sudbinama mnogih.

Prokupčani verovatno znaju slučaj „referenta za fotokopiranje“ u Opštini Prokuplje ili pak slučaj „čuvene lepe popadije“ iz Kruševca koja je ko zna kako postala funkcioner iako ni najelementarnije uslove ne ispunjava.

I tako ti, ili slični njima ponovo učestvuju u trci za buduće lokalne funkcionere. I dok se njihovim gafovima smejemo, neki od njih će ponovo da vedre i oblaće.

Nama ostaje samo da gledamo tu pozorišnu predstavu od izbora. Da se nadamo samo da će novih Šojića biti manje i da ih neće biti među nama u velikom broju i da ma kako da njihovi potezi izazivaju smeh, on ipak ostavlja gorak ukus.

(Autor: Miloš Ivanović, urednik Top Novosti)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime