Spomenik Topličkim herojima – delo vajarke Milene Vukajlović

1

U selu Mačkovac kod Kuršumlije, 26. februara otkriven je spomenik Topličkim ustanicima. Autor tog spomenika je vajar iz Kuršumlije, Milena Vukajlović koja je na ovaj način izrazila umetničko viđenje heroja jedinog ustanka u tada porobljenoj Evropi.

Milena inače radi kao profesor u četiri škole u Kuršumliji i pri kraju je doktorskih studija.  Iza nje je nekoliko samostalnih i kolektivnih izložbi, mnogobrojni umetnički projekti.

Zatičemo je u poslu, smeje se i kaže da, nema radno vreme. Kad završi svoje obaveze u školi, gotovo svo ostalo vreme služi umetnosti, razmišlja, piše, crta, vaja…

– Srećna sam što sam dobila ovakvu priliku. Radila sam na još dva spomenika, ali ovo je prvi samostalni projekat i zato mi je to od izuzetnog značaja. Osobito sam ponosna što je u pitanju tema koja se tiče podneblja sa kog i sam potičem. Htela sam da predstavim sam trenutk izbijanja ustanka, kaže Milena Vukajlović, autorka podignutog spomenika gde je i počeo Toplički ustanak.

Objašnjava da je imala veliku tremu jer je trebala da u veoma kratkom roku osmisliti i realizovati ceo projekat.

– Bilo je sad ili nikad, takve šanse vam se retko ukazuju, drago mi je da su me se ljudi koji su pokrenuli čitavu inicijativu podržali. Iskoristila bih priliku da se svima koji su pomogli realizaciju projekta zahvalim, ističe Vukajlovičeva.

Napominje da je bilo bila velika odgovornost da se uradi spomenik onima koji su dali živote u Topličkom ustanku.

Trenutno sa svojim učenicima u srednjoj Ekonomskoj školi i Gimnaziji u Kuršumliji radi na nekoliko multimedijalnih projekata o kojima ćemo uskoro pisati…

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime