Stečaj za šest preduzeća u Rasinskom okrugu

1

Na spisku 188 preduzeća obuhvaćenih Akcionim planom koji je Vlada Republike Srbije usvojila 31. januara ove godine, prema kojem će se pokretanjem stečaja okončati postupak privatizacije, nalazi se i 6 preduzeća sa područja Rasinskog okruga: Savremeni dom AD, Savremeni dom Trgovina, Fabrika ulja, DP ,,Zvezda,, i Eko VI-K iz Kruševca i Veterinarska stanica Ćićevac.

Prema rečima ministra privrede Željka Sertića, Odluka se odnosi na preduzeća u kojima nema proizvodnje niti zainteresovanosti potencijalnih investitora, ali i preduzeća u kojima je poslovanje neodrživo. On je naglasio da je sa sindikatima dogovoreno kako da se očuvaju osnovna socijalna prava radnika u tim firmama, istakavši da će svakom radniku biti ponuđen socijalni program definisan Akcionim planom.

Bilo kako, Radnici DIP „Savremeni dom“ iz Kruševca su zapamćeni po tome što su novembra 2013. godine blokirali ulaz u fabrički krug predstavnicima turske kompanije „Erste“ zbog, kako su tada naveli , neizmirivanja zakupa u prethodna četiri meseca. U rukovodstvu preduzeća, koja je po ceni od 220.000 dinara izdala više od 2.000 kvadrata prostora kompaniji „Erste“, isticali su da je firma, svojevremeno najavljivana i kao potencijalni kupac celog preduzeća, a oštetila je kruševačku privredu za oko 10 miliona dinara.

U stečaj ide i kruševačka Fabrika ulja u kojoj je više od 90 odsto zaposlenih bilo raspoloženo da prihvati socijalni program za preduzeća u restrukturiranju.

U Uljari je oko 160 radnika više od dve godine živelo „na belom hlebu“, a program restrukturiranja nije donošen. Uljara je, inače, kao jedina južno od Beograda, 2004. najpre prodata za 30.000 evra biznismenu Božinu Milićeviću i, kao „Plima M“, u sastavu „Plima holdinga“, poslovala je sve do decembra 2011, kada je raskinut kupoprodajni ugovor. Od nekadašnjih 400, ostalo je samo nekoliko desetina radnika, a Milićević je , sa grupom saradnika bio uhapšen. Nešto kasnije, preminuo je u zatvorskoj bolnici…

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime