Štrajk glađu pred Gradskom upravom Kruševca

0

Latinka Petković (55), bivša radnica nekadašnje strugare u DIP “Savremeni dom”, a sada propalog preduzeća, štrajkom glađu ispred zgrade kruševačkog Suda i Gradske uprave skrenula je pažnju na sugrađane, ali i odgovorne u društvu, da ni posle 13 godina zbog otkaza na poslu dok je bila na bolovanju ne može da istera pravdu. Ona je, kaže, od 1989. do 22. oktobra 2001. godine radila u drvnom kombinatu kada se zbog povrede ruke našla na bolovanju, sve do 26. aprila 2002. godine. U međuvremenu je u februaru iste godine proglašena tehnološkim viškom.

– Za sve to sam saznala tek kada sam obaveštena da nemam osiguranje pred komisijom, tvrdi bivša radnica.

Radna knjižica ostala joj je u sada ugašenoj fabrici, a pravni pokušaji nisu urodili plodom, od slučajeva koji se vodio pred tadašnjim Opštinskim sudom, Okružnim i na kraju, Vrhovnim sudom od 2003. do 2008.godine.

Tražeći ponavljanje postupka, ona smatra, kako je navodi, da su sudovi pogrešno primenili materijalno pravo i da su kako, između ostalog stoji u predlogu za ponavljanje postupka,, svoje odluke zasnovali na lažnom iskazu svedoka protiv kojih je podneta krivična prijava.

– Dolazilo mi je da se otrujem od muke. Uzeli su mi parče hleba i isterali na ulicu kao kuče, a bila sam samohrana majka, ispričala nam je Latinka.

Šta kažu u Gradskoj upravi?

,,Problem Latinke Petković iz Parunovca, koja štrajkuje glađu ispred Gradske uprave, je u nadlenosti suda. Gradska uprava nerma nikakve ingerencije u tom postupku i kao građaninu može samo da joj se pomogne da preko ustanove Centar za socijalni rad u Kruševcu ostvari pravo na socijalno – novčanu pomoć. Imenovana je ovu vrstu pomoći odbila, navode u Gradskoj upravi Kruševac,,.

Ali, pred Gradskom upravom ne štrajkuje samo Latinka. U štrajk glađu stupila je i porodica Radoljuba Todorovića iz Kapidžije.
strajk-gladju-1
Invalid Radoljub (61)i njegova supruga optužuju odgovorne u Gradskoj upravi kako ,, ni posle 10 meseci nisu ništa učinili da se njhov problem reši,,.

– Nadležni u kruševačkim institucijama i dalje nas zamajavaju i odugovlače da nam reše problem sa plavljenjem naših kuća. Zbog pucanja vodovodnih cevi, kvara na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži i izbijanja podzemnih voda, naši podrumi su popucali od vode i vlage, a dovedeni su u pitanje i temelji naših kuća, priča Radoljub.

On i njegova supruga nas uveravaju da će štrajkovati glađu sve dok im nadležni ne reše problem.

Ali, prema odgovoru iz Gradske uprave, ovaj štrajk glađu nije zbog rešenja problema?!

,, Nakon višednevnog štrajka gladju Radoljuba Todorovića iz Kapidžije ispred zgrade Gradske uprave, u razgovoru sa gradonačelnikom postignut je dogovor o pomoći i saniranju štete nastale usled plavljenja njegove parcele i stambenog objekta. Sugerisano mu je da uputi pismeni zahrtev za pomoć koji bi bio razmotren na Gradskom veću i čijom bi realizacijom bar delimično bile ublažene posledice štete. Nakon ovak ve preporuke, Todorović je umesto zahteva za pomoć uputio Gradskom veću, odnosno gradonačelniku, predračun za kupovinu montažne kuće u iznosu od 25.950 evra i nastavio sa štrajkom,, navodi se u odgovoru Gradske uprave, uz zaključak da je ,, problem porodice Todorović ispolitizovan i zlouppotrebljen ,, te da ,, pravi cilj nije rešenje problema, već privlačenje medijske pažnje i stvaranje iskrivljene slike o radu Gradske uprave Kruševac,,.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime