Suficit u lokalnom budžetu

0
Foto: Služba za odnose sa javnošću Opštine Prokuplje

Na poslednjoj sednici Skupštine Opštine Prokuplje jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda bila je odluka o završnom računu budžeta za 2017.godinu.

U Izveštaju o izvršenju prošlogodišnjeg budžeta utvrđen je suficit u iznosu od 351.864.000 dinara, koji je prenet u narednu 2018.godinu za redovno finansiranje, a ukupni ostvareni prihodi iznose 89,29 odsto u odnosu na plan budžeta.
Obrazlažući ovu odluku predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović je rekao da je višak prihoda ostvaren zahvaljujući domaćinskom radu i racionalnom odnosu prema budžetskim sredstvima.

-Zahvaljujući takvom odnosu uspeli smo da obezbedimo normalno funkcionisanje svih budžetskih korisnika, da ulažemo u infrastrukturu i da redovno plaćamo sve obaveze. Da nismo nasledili velika dugovanja koja su iznosila preko 2 milijarde dinara, mnogo više bismo mogli da učinimo za naš grad. Građani Prokuplja vide asfaltirane ulice, puteve, uređene sanitarne čvorove u školama, renovirane fasade, a uradićemo još mnogo toga. I modernu pijacu, Spomen park , crkvu, mostove, još asfaltiranih ulica, uređenih trotoara, jer naši sugrađani to očekuju od nas, kazao je predsednik Simonović.

U nastavku sednice odbornici su upoznati sa Obaveštenjem o nepravosnažnoj presudi Privrednog suda u Beogradu. Opštinskom pravobranilaštvu Opštine Prokuplje dostavljena je dopunska presuda Privrednog suda u Beogradu kojom je traženo da Opština Prokuplje isplati i kamatu u iznosu od oko 127 miliona dinara. Radi se o dugu Direkcije za urbanizam, izgradnju i uređenje opštine Prokuplje koje je Opštini ostavila prethodna vlast.

-Mi smo platili glavni dug oko 202 miliona. Redovno plaćamo sve izvođače radova, građani vide koliko se samo u prethodnom periodu radilo, ali mi ne ostajemo nikome dužni, već sve obaveze, pa i njihove dugove plaćamo, kazao je predsednik Simonović i istakao da je otpis dela kamate veliki uspeh za Opštinsko pravobranilaštvo koje se pravovaljano bori da ospori još jedan deo kamate na iznos od 80 miliona dinara.

U cilju privrednog razvoja opštine Prokuplje,Skupština Opštine Prokuplje je na prethodnoj sednici donela Odluku o predlogu Vladi Republike Srbije za prenos prava javne svojine neizgrađenog građevinskog zemljišta iz javne svojine Republike Srbije u javnu svojinu Opštine Prokuplje. Ovom odlukom obezbeđuje se dobijanje celog kompleksa, odnosno tri parcele površine od ukupno 16 hektara. Pošto su dali saglasnost, Ministarstvo pravde i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija kao jedinu nadoknadu zatražili procenjeni prihod od zasada jabuka koji je u punom rodu koji će biti utvrđen po izvršenom veštačenju.

-Ovo je veoma važno za privredni razvoj naše opštine. Izradićemo Privrednu zonu, ponuditi uređeni prostor investitorima, kako bi na taj način obezbedili nova radna mesta za naše građane. Velika je zasluga našeg narodnog poslanika dr Darko Laketića za ovo što smo ostvarili, ali i svih nas koji smo više od godinu dana prisustvovali sastancima u Vladi Srbije, razgovarali sa nadležnima, kako bi ovu našu ideju priveli realizaciji, kazao je Simonović.


Na sednici su odbornici izabrali i novog člana Opštinskog veća, jer je većnik Milan Aranđelović na prošloj sednici podneo ostavku zbog imenovanja na funkciju načelnika Topličkog upravnog okruga.

Na predlog predsednika Aleksandra Simonovića, za novog člana Opštinskog veća imenovana je Natalija Okičić, diplomirani ekonomista sa višegodišnjim iskustvom na brojnim odgovornim mestima u oblasti finansija i ekonomije.

Nakon dobijanja podrške od odbornika, novoimenovana većnica se zahvalila na ukazanom poverenju i najavila da će se uporno truditi da svojim radom, iskustvom i znanjem doprinese što boljem radu tima čiji je interes razvoj naše opštine i bolji život građana Prokuplja.

Skupština je na današnjem zasedanju imenovala i nove direktore. Za vršioca dužnosti direktora JP za urbanizam i uređenje opštine Prokuplje izabran je Zoran Radovanović, diplomirani inženjer elektrotehnike , dok je na mesto v.d. direktora Istorijskog arhiva izabran diplomirani pravnik Milan Stojanović. Doneta su i rešenja za nove članove pojedinih Nadzornih i Školskih odbora.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime