Svaka cigareta smeta

0

Obeležen Svetski dan bez duvanskog dima 31. januar. Posebna pažnja usmerena na edukaciju učenika osnovnih škola. Dom zdravlja Prokuplje obeležio je Svetski dan bez duvanskog dima nizom edukativnih predavanja za učenike od 5. do 8.razreda. Ovogodišnje obeležavanje ovog dana odvijalo se pod sloganom „Svaka cigareta smeta“, a prevashodna pažnja usmerena je na najosetljiviju populaciju – osnovce.

– Istraživanja o upotrebi duvana među mladima pokazuju da je dve trećine učenika, starosti od 13 do 15 godina videlo nekoga da puši u zgradi ili dvorištu škole. Cilj je da se mladi upozore na opasnosti od bolesti koje nosi svaka cigareta. Kao i ranijih godina i ove Preventivni centar Doma zdravlja nastavlja sa svojim planom da proprati sve akcije koje su predviđene kalendarom zdravlja, a tiču se prevencije bolesti i promovisanja zdravog načina života, naročito kod dece i omladine, istakla je portparol Doma zdravlja dr Jelena Milosavljević.

Srbija je na drugom mestu u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća i bronhija, a u 85 odsto slučajeva smatra se da su posledice aktivnog i pasivnog pušenja. Godišnje se registruje 5.500 novoobolelih od raka pluća i bronhija, a prosečno 5.000 obolelih oba pola umre od ove vrste karcinoma.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime