Svaka treća žena žrtva nasilja

0

Savet za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Kruševca održao je danas posebnu sednicu povodom 25. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, kojim otpočinje kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

U našoj lokalnoj zajednici potpisan je Sporazum o saradnji između 19 ustanova i organizacija u cilju efikasnije zaštite žrtava nasilja u porodici i partnerskim odnosima kojim se jasno definišu koraci svakog od njih u postupku zbrinjavanja žrtve i procesuiranj nasilnika, a juče je u Beogradu potpisana Deklaracija o rodnom budžetiranju.

Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost dr Jelena Milanović kazala je da je Grad Kruševac jedan od 20 gradova potpisnika Deklaracije, a to znači veće učešće žena u svim sferama života, kako bi se vodilo računa da trošenje novca bude u interesu oba pola.

Na sednici su prezentovani podaci o zastupljenosti žena na mestima odlučivanja u Skupštini, Gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama u Kruševcu, kao i podaci o poziciji žena preduzetnica.

Prema dostupnim podacima i analizama svaka treća žena u našoj zemlji pretrpela je neki oblik nasilja, a najčešće su zastupljeni psihičko, zatim fizičko i na kraju ekonomsko nasilje.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime