Sve što treba da znate o ginekološkim pregledima i brisevima

0
Freepik.com

Za žene svih godina važi da je jedan od najbitnijih rutinskih pregleda koje treba da imaju upravo ginekološki pregled. Svi smo svesni rizika kojima se izlažemo ako ne obavljamo ove preglede redovno, ali pored toga što nam preventivni pregledi daju bolji medicinski uvid u kompletno stanje našeg tela – oni nam pružaju i dublje razumevanje sopstvenog tela.

U ovom tekstu podelićemo sa vama važne informacije o tome kako ginekološki pregledi izgledaju, šta podrazumevaju i kada treba da se rade. 

Šta podrazumeva kompletan ginekološki pregled?

Specijalista ginekologije i akušerstva obavlja kompletan ginekološki pregled ženama svih starosnih grupa kako bi proverio i očuvao žensko reproduktivno zdravlje. U ovaj pregled ulazi niz različitih dijagnostičkih procedura i sve su neophodne kako bi se utvrdilo kompletno stanje vašeg reproduktivnog sistema.

Najbolje vreme za obavljanje prvog ginekološkog pregleda jeste prvi deo menstrualnog ciklusa, a vaš odabrani lekar sakuplja podatke o porodičnim dijagnozama, novim i starim problemima, pravilnostima i nepravilnostima u toku ciklusa, te na osnovu svih tih informacija formira i pruža najadekvatniji savet ili preporuku.

Što se samog pregleda tiče, a predstavlja i neko opšte pravilo za žensko zdravlje – na pregled treba doći pripremljen u smislu da ste oprani vodom i sasvim blagim sapunom predviđenim za spoljašnju genitalnu higijenu. Nikako ne treba da koristite jake sapune, pogotovo ne sa pojačivačem mirisa jer oni ne samo da remete vašu prirodnu mikrofloru već smetaju i samom lekaru da proceni da li je miris zdrav ili nezdrav s obzirom na to da različiti mirisi često upućuju na različite ginekološke probleme.

Ceo pregled se sastoji iz:

 • Pregleda spoljnih genitalija (radi utvrđivanja toga da li su se javile neke promene, iritacije, itd.)
 • Vaginalni pregled koji se obavlja prvo spekulumom (kako bi se uzeo bris grlića materice i obavio Papa test koji utvrđuje prisustvo prekancerogenih i kancerogenih ćelija) a zatim manuelno (gde lekar ustanovljava položaj i stanje jajnika)

Ceo proces traje par minuta i uopšte nije bolan, iako ume biti pomalo neprijatan ali ginekolog vam daje savete za opuštanje tokom celog procesa.

Kompletan ginekološki pregled sadrži i sledeće testove:

Freepik.com
 • Kolposkopiju – pregled vagine i grlića materice
 • Ultrazvučni ginekološki pregled – služi da utvrdi da li na karlici, jajnicima ili materici postoje ciste ili tumori
 • Mamograf – pregled dojki za koji vas lekar uputi kako sami da odradite manuelni deo, a radi se i ultrazvuk dojke
 • Testiranje na seksualno prenosive infekcije koje lekar proceni da je potrebno trenutno uraditi.

Vrste ginekoloških pregleda i kad ih treba uraditi?

Postoji nekoliko različitih specifičnih ginekoloških pregleda:

 • Rutinski pregled
 • Pregled tokom trudnoće ili menopauze
 • Pregled na seksualno prenosive bolesti
 • Histeroskopija
 • Kolposkopija
 • Ultrazvučni pregledi.

Možete obaviti više različitih testova odjednom, što se obično i radi tokom rutinskog ginekološkog pregleda. 

S obzirom na to da ne postoji mnogo mesta na kojima bismo dobili adekvatno obrazovanje o kontracepciji, polno prenosivim infekcijama, ili generalno seksualnom zdravlju – doktori savetuju da je najbolje vreme za prvu posetu ginekologu upravo pre stupanja u seksualne odnose. 

Ta prva poseta može biti i samo konsultacija gde svog odabranog lekara možete pitati za savete oko svih nedoumica vezanih za vaše zdravlje i zakazati prvi pregled.

Redovne kontrole su obavezne (bilo to na šest meseci ili na godinu dana – bitno je samo da je redovno), ukoliko ne uočavate neke iregularne probleme. U slučaju da vam je ciklus neredovan, primećujete jake bolove u stomaku, naglu promenu raspoloženja/apetita, malaksalost, promene u sekretu, mirisu, boji ili bilo kakve druge nepravilnosti – treba se odmah obratiti lekaru. Posetite proverenu ginekološku kliniku i zakažite pregled kako biste bili spokojni i sigurni u zdravlje svog reproduktivnog sistema.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime