Svečana akademija povodom 140 godina oslobođenja od Turaka

1
Foto: Služba za odnose sa javnošću Opštine Prokuplje

Opština Prokuplje i prokupačke ustanove kulture svečanom akademijom u galeriji „Boža Ilić“  obeležili su 140 godina oslobođenja od viševekovnog turskog ropstva.

O istorijskoj važnosti ovog datuma za naš grad govorio je istoričar viši kustos u Narodnom muzeju Toplice Darko Žarić. On je rekao da je za oslobođenje Toplice od Turaka 1877/78. godine poginulo ukupno 285 srpskih vojnika i oficira.

Prisutne je pozdravio i zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović, koji je  rekao da Toplica u svojoj istoriji ima mnogo značajnih i važnih datuma i da je ovaj samo jedan od njih.

– Srbi su nakon 423 godine okupacije Toplice doživeli 18. decembar 1878. godine kao najlepši dan u njihovim životima. Oni su dočekali da žive u slobodnoj Srbiji. Za vreme Turaka u tadašnjem prokupačkom srezu živelo je 4.618 Srba, a više od 10 generacija u Prokuplju nije dočekalo slobodu. Prokuplje je oslobođeno od Osmanlijske vlasti na dan Svetog Nikole, po starom kalendaru to je bio 6. a po novom 18. decembar – rekao je Paunović.

Svečanosti su prisustvovali i načelnik Topličkog upravnog okruga Nebojša Vukadinović, , pomoćnik predsednika Opštine Prokuplje Ljubiša Blagotić, kao i direktori javnih preduzeća i ustanova i mnogobrojni građani.

Ovo je bio povod da Narodni muzej Toplice i Istorijski arhiv Toplice predstave drugi broj „Topličkog zbornika“, časopisa za društveno-humanističke nauke.

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime