Tajna Mona Lizinog osmeha otkrivena u Prokuplju

0

Misteriozan osmeh Mona Lize sledeće godine navršava 500 godina postojanja. Pola milenijuma ova slika intrigira umetnike, a mnogi su pokušali da daju odgovor na pitanje zašto se Mona Liza blaženo smeši. Prokupački slikar Vladimir Novaković je odgonetnuo ovu tajnu – Mona Liza je bila u blagoslovenom stanju.

Povodom Dana žena, Galerija „Fil-Art“ u Prokuplju organizovala je izložbu slika Vladimira Novakovića i poetsku pevaonicu. Ovo veče se pokazalo kao idealna prilika da prokupačka publika uživa u spoju više umetnosti – slikarstva, poezije, muzike i glume, ali i da otkrije Mona Lizinu tajnu.

– Dugo sam radio na ovoj slici, a još duže razmišljao o Mona Lizi i njenoj tajni. Verujem da sam odgonetnuo razlog njenog misterioznog osmeha, a on se krije u njenim rukama sklopljenim na stomaku i u očiglednoj trudnoći, rekao je slikar Vladimir Novaković.

Ovo je prva samostalna Novakovićeva izložba u Galeriji „Fil-Art“, a organizovana je damama na dar. Nakon otvaranja izložbe poezijom, muzikom i glumom Prokupčane je očarao Srđan Živković sa prijateljima.

Damama u čast, Živković je kazivao stihove Jovana Dučića, Milana Rakića, Duška Radovića, Mike Antića i drugih. Glumačko umeće pokazali su Zoran Radenković i Biserka Milosavljević. Neke od najlepših evergrin hitova otpevali su Živković i Dijana Bojović.

Autorka: Srbijanka Stanković

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime