Trčanje na Hisaru – jeste li već probali?

0
staza na hisaru
Trčanje na Hisaru, foto: Srbijanka Stanković

Da li postoji Prokupčanin koji nije makar prošetao ako ne i potrčao stazom oko Hisara? Trčanje na Hisaru mnogima je sinonim za zdrav život, lep i svež izgled, ali i grupni trening u tinejdžerskim danima.

Ovo je ujedno i najbolje mesto za rekreaciju na otvorenom u gradu. Pošto je januar sa svojim prazničnim trpezama već iza nas, možemo već polako da mislimo o vraćanju u formu. Ukoliko se i vama čini da ste se probudili sa deset kilograma viška i da je vreme da se probudite iz zimskog sna, ovo je tekst za vas.

Pre nego što potrčite

Za sve one nerazgibane, koji se posle dužeg vremena spremaju da potrče imamo par saveta.

Dogovorite se sobom

Najpre, napravite dogovor sa samim sobom. Možda vam obaveze neće dopustiti svakodnevno trčanje i trening, ali probajte da odvojite tri do četiri sata nedeljno samo za sebe i rekreiranje. Ukoliko vam treba malo više podsticaja, razmislite koji su to glavni razlozi zbog kojih ste rešili da trčite. Podsetite ih se svaki put dok se penjete uz Hisar do trim staze i ostanite motivisani.

Obezbedite adekvatnu opremu

Proverite u ormaru da li imate sve što vam je potrebno za početak. Sportska oprema je veoma važna. Dobre patike, majica, trenerke, čarape, a kad je hladnije tanja šuškavac jakna – sve je bitno. Izbegavajte pamučne majice, jer pamuk dobro upija znoj. Ako želite duže da trenirate, rizikujete da se mokra majica na vama ohladi, pa da se prehladite. Ne treba posebno napominjati da ne možete trčati u starkama. Izaberite patike za trčanje i zaštitite svoje zglobove od eventualnih povreda.

Mislite na hidrataciju!

Uvek imajte flašicu vode pored sebe. Kada trčite ili vežbate više se znojite i tim putem gubite dragocene elektrolite. Elektroliti su od velikog značaja za održavanje ravnoteže u organizmu, zbog toga je važno da ih odmah nakon trčanja nadoknadite. To ne znači da treba da se „nalivate“ i preterate, ali isto tako ne dovodite sebe u situaciju da potpuno dehidrirate.

Umesto obične vode možete popiti i vodu sa ukusom. Ovi napici nisu samo ukusni, već i izuzetno praktični. Reč je o izotoničnim napicima koji imaju istu koncentraciju soli kao ljudska krv i zbog toga se absrobuje brže no obična voda (voda mora prvo da se veže za elektrolite).

Ukoliko ne možete da trčite sa flašicom vode u rukama, na početku trim staze za desne strane nalaze se drvene police na kojima možete odložiti svoju bocu. Tu će vas čekati kad istrčite svoj krug.

Napravite motivacionu plejlistu pesama

Ostanite motivisani čak i kada vas umor tera da odustanete. Izaberite najmanje 15 pesama koje podstiču telo da bude u pokretu. Da li je to neki tehno ili pop zvuk, klasika ili tema iz filma „Rambo“ – izbor je na vama!

Budite sigurni da neće biti lako, ali isplatiće se višestruko.

Trčanje na Hisaru

Svi ljubitelji trčanja iz Prokuplja, sportisti koji traže mir i prostor za sebe i aktivan trening istezanja na otvorenom preporučiće vam Hisar. Trim staza oko Hisara je možda idealna za romantičnu šetnju i duge razgovore sa prijateljicom, ali je definitivno prva asocijacija – trčanje. Bez obzira na godišnje doba, trčanje u ovoj prokupačkoj oazi i rezervoaru vazduha čini se kao odlična ideja. Leti u jutarnjim časovima još ima one zdrave šumske svežine, u jesen i zimu ste zaštićeni od vetra.

trčanje-na hisaru
Trim staza je dugačka 1350 metara i odlična je i za početnike i za spremnije trkače.

Staza je dugačka 1350 metara, pa je tako odlična i za početnike i za one koji „iz cuga“ istrče šest ili osam krugova. Treneri sportskih klubova ovde vole da održavaju kondicione treninge, a često je prvi izbor prokupačkih atletiračara i maratonaca. Trkači se obično dele na one koji počinju desnom stranom, u suprotnom smeru kazaljke na satu, prema fabrici FOM i na one koji biraju da krenu levo. Ovi prvi vole da deo sa uzbrdicama i neravninama istrče na početku kada imaju najviše snage. Ovi drugi tvrde da snagu za ove neravnine dobiju tek posle prvog kilometra trčanja. Morate isprobati i jedno i drugo da biste znali koji je vaš pravac.

Takođe, duž staze postavljene su drvene klupice, te u svakom trenutku možete predahnuti i sesti da malo odmorite.

Pored trim staze, tu su i čuvene stepenice do Savićevca. Oni spremniji trče uz stepenice i odmaraju na vrhu Hisara uživajući u predivnom pogledu na grad.

Jeste li već probali da trčite? Koliko krugova je vaš rekord? Imate li vi neki savet za trkače početnike? Podelite sa nama u komentaru.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime