Tri dana slavlja Đurđevdana u kruševačkom naselju,, Marko Orlović,,

0

Romi u kruševačkom naselju ,,Marko Orlović,, tri dana slave Đurđevdan. Veselo je ovde bilo i juče i prekjuče, a proslava Đurđevdana traje i danas. Starije meštanke kažu,,lepota jedna,,.

Goste, koji pristižu sa raznih strana , kao i ekipe novinara dočekuju i pozdravljaju najmlađi Romi pesmom ,,Sa o roma, roma, babo, babo, sa o roma odaje, e, Đurđevdan je , a ja nisam kao roma da je,,,.

Za najmlađe, ali i starije Rome Đurđevdan je najveći praznik. Svi su se trudili da budu lepo odeveni, onoliko kako se i koliko može, a njihove kapije okićene su venčićima, ispletenim od majskog cveća, koje su devojčice Romkinje brale prethodnog dana pored reke Rasine.

Pred ovdašnjiim kućama, ali i kućercima puše pečenja. Tradicija nalaže da se za celu godinu živi kako-tako i toliko koliko se može, uglavnom od sakupljanja sekundarnih sirovina, ali za Đurđevdan pečenje mora da bude.

Tradiciju Đurđevdana poštuju i svi meštani ovog naselja koji žive u inostranstvu i obavezno dalaze da sa svojima proslave slavu. Preistigli su iz Austrije, Nemačke, Švajcarske, Italije….

Jagnjetina je za Djurdjevdan, kažu, obavezna, kao i kolači ukrašeni sa travkama i uskršnjiim jajima.

– U jutrenje idemo si u crkvu, kolač nosimo si me. Potom si vraćamo kući, pripremamo ručak, jagnjeće sarmice, božji dar za naše zdravlje, za našu sreću, za napredak, priča jedna ovdašnja domaćica.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime