“Tri za groš” – nova knjiga profesora Novovića

0

Nakon veoma čitanog romana,  ”Smutna vremena”, profesor Milomir Novović izdao je drugu knjigu – “Tri za groš” koja je na neki način nastavak njegovog prvenca i govori o događajima,  ljudima i naravima Toplice i Kosanice.

“Novović ispisuje svoju Topličku hroniku.  Roman ” Tri za groš” je drugi tom.  Isti je hronotop – i teren i vreme,  toplička sela i varoš Kuršumlija – (Varoš sa velikim V po Momovom sadrugu iz momaštva i sada – po peru, Spasoju Šejiću), vreme – poratno, posle Drugog svetskog rata”, navodi se između ostalog u recenziji  Miljana T.Stojiljkovića.

“Moja Toplica je moja mati, tonom deteta lirski poje Momo Novović , a pišući epsku storiju o svom zavičaju , svojim ljudima i smutnim vremenima, onim godinama naše istorije koje su pojeli skakavci”, navodi se dalje u recenziji za knjigu “Tri za groš”.

“Tako od prvog retka Momu ispod pera kao prva reč spontano izvire – Toplica: Toplica je reka koja od Kopaonika kroz obronke, preko stena i kamenja, kroz vrbake i topoljake,plodne ravnice i doline uvek žuri Doljevcu i Moravi. Odmah potom na scenu stupaju ljudi i ćudi topličkog podneblja: Od izvorišta duž celog toka prolazi kroz sela različitih kuća i njenih domaćina, različitih ćudi i običaja”.

Promocija knjige “Tri za groš” odžaće se u sredu, 5. oktobra u sali SO Kuršumlija sa početkom u 18 i 30 ćasova u organizaciji Književnog društva “Milutin Uskoković”.

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime