Tribina: Borba protiv nasilja nad ženama

0

U Narodnom muzeju Toplice održana tribina na temu „Borba protiv nasilja nad ženama“, na kojoj je prisustvovala i predsednica Odbora za odbranu i bezbednost Narodne skupštine Republike Srbije Marija Obradović.

Prokupčani su pokazali veliko interesovanje za ovu temu. O iskustvima iz struke i načinu na koji se bore protiv nasilja nad ženama govorile su direktorka Centra za socijalni rad Snežana Vukadinović, koordinatorka za borbu protiv nasilja u porodici, predstavnica Policijske uprave Valentina Radić, predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost Biljana Popović i predsednica Saveta žena Srpske napredne stranke u Prokuplju Slavica Velimirović.

Predsednica Odbora za odbranu i bezbednost Narodne skupštine Republike Srbije Marija Obradović je izrazila zadovoljstvo zbog sve većeg učešća žena u društveno političkom životu Prokuplja.

– To znači da su vaše žene izuzetno vredne i sposobne da odlučuju i upravljaju, da ih je sve više na rukovodećim mestima. Kada je u pitanju nasilje nad ženama, mi smo te koje treba da dignemo glas, da se čujemo, jer o ovom problemu ne sme da se ćuti. Zato žene koje su u poziciji da otvoreno o tome govore u parlamentu, na važnim funkcijama, koje učestvuju u kreiranju zakona, treba najviše da se čuju, to je njihova borba protiv nasilja nad ženama, rekla je Marija Obradović.

Ispred Opštine Prokuplje prisutne je pozdravila većnica za kulturu Milica Erić.

– Nasilje nad ženama i nasilje u porodici je sve češći problem u našem društvu. U vremenu kada se borimo protiv svih loših stvari sa kojima se svakodnevno susrećemo, kao i za bolji položaj žena, ne smemo dozvoliti da budemo neme i ne reagujemo na ovaj problem. Moramo svi da budemo uključeni, od običnog građanina do najviših institucija, izvršne i zakonodavne vlasti. Osnova rešavanja problema je da se svi činioci društva upoznaju sa ovim problemom, istakla je Erić.

Prema rečima direktorke Centra za socijalni rad Snežane Vukadinović, organ starateljstva ove ustanove dežura 24 časa, što znači da žrtva nasilja može zatražiti pomoć u svako doba. Tom prilikom, stručno lice procenjuje da li se radi o nasilju, izlazi na teren i zbrinjava žrtvu.

Predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost Opštine Prokuplje Biljana Popović je na tribini prezentovala zastupljenost žena u radu prokupačkih ustanova, kao i na rukovodećim mestima. Zaključeno je da je zastupljen nedovoljan broj žena na funkcijama i da je potrebno osnažiti i podsticati žene da što više učestvuju i da se uključe u društveno politička dešavanja u Prokuplju.

Zene 2

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime