U Aleksandrovcu Župskom počeli Bucini dani

0

Da je samo napisao zbirku pesama “Moja Župa – moja Okeanija” Milosav Buca Mirković (1932-2013) zaslužio bi da ga se Aleksandrovac i čitava Župa sećaju doveka. Na sreću njegove Župe čiji je, kako je to voleo da kaže, bio lautar, a i na ponos srpske kulture Mirković je bio raznovrstan stvaralac: pesnik, dramski pisac, pozorišni i književni kritičar, upravnik pozorišta, urednik književnih listova, zaljubljenik u svoj kraj.

U čast njegovom delu danas u Aleksandrovcu Župskom počinje treći festival “Bucini dani”, pozorišno-književna svetkovina u čast Milosava Buce Mirkovića. Festival će početi svečanim defileom do Zavičajnog muzeja Župe u kome se nalazi Mirkovićeva spomen-soba gde će Mira Banjac održati besedu o tom “večitom pozorištniku”.

U takmičarskom programu do 19. juna biće izvedeno pet predstava: “San letnje noći” Knjaževsko srpskog teatra iz Kragujevca, koja otvara festival, zatim “Herostrat” Narodnog pozorišta iz Niša, pobednik Sterijinog pozorja – komad “Pijani” Ateljea 212, “Kauboji” Narodnog pozorišta Kikinda i “Iza kulisa” Narodnog pozorišta Subotica.

Mira Banjac i Gorica Popović
Mira Banjac i Gorica Popović

Stručni žiri u sastavu: Mira Banjac, Ivana Žigon i Ana Sofrenović, odlučiće kojim glumcima će pripasti priznanja: Zlatno zrno za najbolju mušku ulogu, Zlatno zrno za najbolju žensku ulogu, Zlatno zrno za najboljeg mladog glumca/glumicu, Zlatno zrno za glumačku bravuru i Nagrada “Milosav Buca Mirković” za glumačko ostvarenje festivala.

Biće dodeljena i nagrada za najbolju produkciju “Minja Obradović”, a u čast nagrađenih biće izvedena predstava “Stand down” sa Nebojšom Milovanovićem i gostima . Bogat prateći program festivala obuhvatiće pesnički megdan, promociju monografije Dejana Ćirića o životu Radmile Savićević “Prva i poslednja”, izložbu pozorišnih plakata Dušana Arsenića “Vrata neodgonetnog izazova”.

Milosav Buca Mirković
Milosav Buca Mirković

U okviru programa “Glumci o glumcima”, o legendama i poslednjim herojima, u godini u kojoj smo ostali bez velikih glumačkih imena, govoriće Mira Banjac i Gorica Popović, a o “kolegama koji život znače” Ivana Žigon i Ana Sofrenović.

Program “Pisac uživo” biće posvećen delima Janka Vujinovića i zborniku “Narativna polifonija Janka Vujinovića” koji je priredio Marko Nedić. Biće predstavljena i knjiga “Evo me, tu sam” Branka Pirgića, pesnici iz Brusa, Trstenika i Kruševca govoriće stihove Buci u čast, dok će kroz “kritičarenje i tričarenje” glumci i pesnici skrenuti pažnju na pozorišnu, filmsku i književnu kritiku u medijima.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime