U Igrištu svečano obeležena 110. godišnjica od formiranja Gvozdenog puka

0

U ponedeljak, 3. oktobra 2022. godine u kuršumlijskom selu Igrište svečano je obeležena 110. godišnjica od formiranja Gvozdenog puka „Knjaz Mihailo“.

Pomenu su prisustvovali zamenik komadanta Kopnene vojske Srbije general major Slađan Stamenković sa saradnicima, komadant Treće brigade vojske Srbije pukovnik Dragan Antić sa saradnicima, predsednik Opštine Kuršumlija Vojimir Čarapić sa saradnicima, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, delegacija Rezervnih vojnih starešina Srbije, delegacija SUBNOR-a Srbije, Savez Kozaka Balkana, ali i drugi brojni gosti i građani.

Pomen je održan u čast sedamnaest ratnika koji su iz sela Igrište 1912. godine zagrljeni pešice, pevajući otišli put svojih mobilizacijskih zborišta, udaljenih 50 i više kilometara. U njihovu čast je i podignut ovaj spomenik.

Svečana ceremonija započela je odavanjem pošte poginulim junacima minutom ćutanja, nakon koga je služen parastos palim borcima Topličkog Gvozdenog puka. Nakon parastosa prisutnima se obratio predsednik opštine Kuršumlija, Vojimir Čarapić, koji je izrazio zahvalnost što ovaj dan nije zaboravljen i da se sa setom i ogromnom snagom ljubavi svi zajedno sećamo junaka Topličkog gvozdenog puka, najelitinije jedinice u srpskoj vojsci.

U kulturno-umetničkom delu programa pesmu „Balkanac“ Desanke Maksimović kazivala je Tamara Pećaranin učenica Gimnazije, a Vojin Jevremović , učenik Gimnazije, recitovao je stihove „Svi moji preci“ Dobrice Erića. Darko Žarić iz Narodnog muzeja Toplice pričao je o junaštvu Gvozdenog puka.

Narodni guslar, Savo Došović , izveo je pesmu „Krf“, koja je posvećena ratnicima u velikom ratu. Nebojša Urošević iz Igrišta kazivao je stihove pesme „Zemlja se mora braniti“, koji je i autor ove pesme.

U ime Udruženja građana „Toplički Gvozdeni puk“ prisutnima se obratio Života Jeveremović,koji je i jedan od inicijatora ovog trajnog obeležja uspomene na Gvozdeni puk. Nakon toga Radoslav Petrović i Nada Jevremović uručili su zahvalnice pojedincima i sponzorima.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime