U Kruševcu koncert Ođile za pamćenje – Grad adrenalina protiv heroina

0

Kruševljani večeras. 6. novembra imaju čast da se druže sa legendarnom grupom Ođila. Koncert počinje u 20 časova u Klubu Kulturnog centra Kruševac, a upriličen je u okviru Projekta ,,Grad adrenalina protiv heroina,,. Pretprodaja ulaznica je u Klubu KCK i na biletarnici bioskopa Kruševac, a cena je 400 dinara.

Podsećamo, Grupa Ođila je 14. februara prošle godine imala u Kruševacu spektakulatran koncert i posetioce ostavila gotovo bez daha. Ovo je u gradu pod Bagdalom njen drugi koncert za pamćenje.

Kruševljani već znaju priču da su još na startu „dva momka razvaljivala svirku“,i da su im se na jednom od brojnih koncerata prikljućile Daša Bosnić i Sanja Uzelac, a kasnije i Boris Nikolić. Tako je nastala grupa „O Đila“. Ciganska muzika bila je izuzetno popularna u to vreme.

Cigani Ivanovići, Ljiljana Petrović, Šaban Bajramović, „Sar e Roma“ s Harisom Džinovićem, bili su samo neke od zvezda. Krajem 1984. pojavio se prvi album „O Đile“.I danas se pevaju pesme s tog albuma: „Ciganočka“, „Progeja“, „Imarme“…

Grupa “Ođila“ nastala je u oktobru 1983.godine.Jedan susret, Igora i Bobana (koji su do tada nastupali kao duet) sa Sanjom i Dašom , koje su do tada pevale u Akademskom horu “Branko Krsmanovic”…i Ođila“ započinje svoj život…1986 im se pridružuje Boris . ,,Ođila“ je kovanica, spoj reči „ođi“- duša i „đila“- pesma.

Grupa je u periodu od 1985 do 1990 objavila tri albuma i oržala na stotine koncerata,a nakon toga bend nastavlja sa radom u nesto izmenjenoj formi …
Igor odlazi i nastavlja karijeru muzicara u Holandiji,Sanja,Boris i Boban zajedno sa Andrejom formiraju grupu „Romano 4“ koja se okreće ciganskoj muzici sa naših prostora, ali i autorskoj, dok “Ođila“ nastavlja svoj život kroz Dašu , koja nastavlja koncertne aktivnosti u ex –Yu,a od 1994 u Italiji.

Te iste godine “Ođila”izdaje svoj cetvrti kompilacioni album sa studijskim i live izvođenjima…(aranžmani , gitariste, Nikole Diklić). Kroz bend je u to vreme prošlo puno dobrih muzičara i pevača. Po povratku Daše iz Italije dolazi do ponovnog okupljanja benda 2007,na inicijativu poznatog filmskog producenta Pjera Amatija…, a ta faza traje i danas.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime