U Kruševcu počinje vojna vežba ,,Balkanski odgovor 2015,,

0

Od sutra, 26. maja do 29. maja, u Kasarni „Car Lazar“ i na poligonu „Ravnjak“ u Kruševcu realizuje se jedna od najvećih vežbi Vojske Srbije „Balkanski odgovor 2015″, sa temom „Akcija spasavanja u uslovima kontaminacije, nastale terorizmom i oružjem za masovno uništavanje i akcidentima“.

– Vežba je multinacionalna civilno-vojna, taktička , pokazna i jednostrana po kategorizaciji. Na vežbi učestvuju, konkretno, predstavnici šest zemalja i jedne medjunarodne organizacije za zabranu nuklearnog oružja. Radi se o organizuaciji koja je dobitnik Nobelove nagrade za mir. I, ukupno kao posmatrači imamo sedam zemalja i dve medjunarodne organizacije, medju kojima su Evropska odbrambena agencija i Evropska komanda SAD . Na vežbi ukupno učestvuje 339 učesnika sa 87 motornih vozila, uz korišćenje zvučnih i vizuelnih prikaza događaja i supozicija. Praktično, vežva se realizuje u okviru razvoja Regionalnog centra ABHO kao partnerskog i regionalnog centra, obzirom da je centar dobio ta dva medjunarodna statusa sa osnovnom idejom da se prikažu kapaciteti i mogućnosti centra za organ izaciju ovakve vežbe, kao i da se pokažu kapaciteti i mogućnosti centra za upravljanje krizama u, kako Republici Srbiji, tako i u zemljama regiona koje imaju za posledice RHB kontaminaciju, izjavio je novnarima komandant Centra AGHO , potpukovnik Ivan Lazarević.

Pored pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, u ovoj vežbi atraktivnog sadržaja, učestvuju i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, ekipe Crvenog krsta Srbije, Opšte bolnice Kruševac i pripadnici međunarodne Organizacije Ujedinjenih nacija za zabranu hemijskog oružja i oružanih snaga, zemalja u regionu. potvrdio je Lazarević.

Komandant Centra ABHO izjavio je da realizovane aktivnosti neće uticati na lokalno stanovništvo u bližem i daljem okruženju poligona „Ravnjak“.

Dan visokih zvanica biće organizovan poslednjeg dana vežbe, u nedelju 29. maja.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime