U Kuršumliji održan prvi sajam sporta

0

Juče je u Kuršumliji održan prvi Sajam sporta, čiji je organizator opština Kuršumlija, Sportski savez Srbije, Sportski savez Kuršumlija i Ustanova za sport Sportski centar Kuršumlija.

U centru grada u parku Topličkog ustanka predstavilo se 18 kuršumlijskih sportskih klubova koji su na postavljenim poligonima radili pokazne vežbe, u Kuršumliji su zastupljeni fudbal, futsal, odbojka, košarka, rukomet, tekvondo, kik boks, šah, tenis, bodi bilding i fitnes, bilijar, ribolov, a aktivno je i udruženje slepih i slabovidih kao i savez za školski sport. 

Predškolski Savez Srbije organizovao je jedan čas fizičkog vaspitanja za predškolce iz Kuršumlije.

Juče je preko 100 mališana iz Predškolske ustanove “Sunce” vežbalo je uz Savez za predškolski sport i fizičku aktivnost Srbije, a treneri su imali dva veoma korisna predavanja Antidoping agencije Srbije i Aktivnije Srbije. Svakako deci najdraži deo bio je prikaz sportskih klubova iz ove opštine. Školarcima su njihovi vršnjaci iz klubova poslali poruku da se priključe treninzima i zdravom načinu života.

Osnovnim školama u opštini Kuršumlija poklonjene su lopte, a prelepom sportskom danu u Kuršumliji prisustvovali su ministar sporta Zoran Gajić, državni sekretar Marko Kešelj, šef kabineta Jovan Knežević, predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek i generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković. Delegaciju su dočekali predsednik opštine Kuršumlija Vojimir Čarapić, predsednik Sportskog saveza Kuršumlije Dejan Lović, sekretar Nikola Milijanović i direktor Sportskog centra Aleksandar Ilić.

“Briga o mladima naš je najvažniji zadatak. Deca su naša snaga i naša budućnost, smisao našeg društva. Želja nam je da mladim ljudima Kuršumlije pružimo podršku i pomoć da ih usmerimo na pravi put. Da marljivo rade, stiču nova znanja, obrazuju se, napreduju i da svoj grad predstavljaju na najbolji mogući način. Moderni trendovi i tehnologije današnjice donose izazove za nove generacije. Sve više mladih provodi vreme na društvenim mrežama, te bih ovu priliku iskoristio da apelujem na roditelje, sportske i kulturne radnike da je za zdravlje bolja fizička aktivnost, boravak u prirodi i bavljenje sportom. Jer svi smo mi isti tim i ista ekipa a timski duh i timski rad su ključni u svim segmentima društvenog delovanja” – poručio je predsednik opštine Kuršumlija Vojimir Čarapić.

“Pozitivni efekti sporta postižu se prvenstveno fizičkom aktivnošću, ali sekundarni efekti donose zdravstvene beneficije kao što su psihosocijalni i lični razvoj. Budući da se fizička aktivnost sve više odvija na organizovan način, uloga sporta u društvu godinama postaje sve značajnija, ne samo za pojedinca već i za javno zdravlje. Govori se da naš svakodnevni život postaje sve manje fizički aktivan, dok se organizovano vežbanje i obuka povećava. U zaključku, sport može da se razvija ako se uzmu u obzir lični kapaciteti, društvena situacija i biološko i psihičko sazrevanje. Sport i zdravlje idu ruku pod ruku, nudeći ljudima širom sveta, različitih sposobnosti i uzrasta, šansu za srećniji, zdraviji i produktivniji život. Opština Kuršumlija i njeni čelni ljudi posvećeni su razvoju sporta i radu sa decom u ovoj oblasti. Sve čestitke predsedniku Opštine Vojimiru Čarapiću i njegovom timu na zalaganju I radu, na celokupnom pregalaštvu kada je sport u pitanju. Sport ima vitalnu ulogu u svim našim životima, kroz svoju moć da bude snaga dobra koja okuplja zajednice i kao važno sredstvo u poboljšanju zdravlja nacije. Povećati sportsku baštinu cilj je svih nas, jer to budućnost naše zemlje i naroda čini svetlom i jakom” – rekao je ministar sporta u Vladi Republike Srbije Zoran Gajić.

“Mali sajam sporta je mesto gde su vaše vrline i sportske veštine, vaše prave vrednosti i pošten i fer odnos prema svemu što radite i prema svima sa kojima se na vašem sportskom i životnom putu srećete, jedino merilo i najbolji pokazatelj vašeg karaktera i pobedničkog identiteta. Sbija je zemlja sporta i sportista, Kuršumlija je grad poštenih i hrabrih ljudi, i svi mi u nasleđe dobijamo tu strast i radost za takmičenjem, dokazivanjem, pobeđivanjem. Taj deo našeg nacionalnog bića je presudan za sve sportske ali i druge životne borbe. Znam da se deca kao najbolji deo našeg društva, iako još uvek mali, sreću sa velikim izazovima i svedoče stvarnosti koja bi mogla da bude i lepša i bolja. Zato bih ovom prilikom zamolio svu decu, neka im godine koje dolaze budu inspiracija da budu najbolji što mogu. Naš cilj je da svako dete u Srbiji, bez obzira gde živi, može da se bavi sportom koji voli. Zato ćemo se mi sportski radnici truditi da im obezbedimo još bolje uslove” – poručio je predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek.

Boravak u Kuršumliji predstavnici Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije iskoristili su za obilazak sportske infrastrukture ove opštine, sportsku halu i terene u sklopu Sportskog centra Kuršumlija.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime