U toku su javni pozivi za podsticaje poljoprivrednicima

0

Zainteresovani poljoprivredni proizvođači još uvek mogu da konkurišu za podsticajna sredstva koja dodeljuje Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije.

Kako je saopšteno u PSS Prokuplje, u toku je javni poziv da dodelu subvencija za podizanje višegodišnjih zasada voća, koji traje do 17. avgusta, kao i javni poziv za proizvođače jagoda koje se sade u trećem kvartalu, i za ovaj vid pomoći države oni mogu da konkurišu do 15. septembra.

Najnoviji javni poziv koji je raspisan 31. jula odnosi se na podsticaje za organsku stočarsku proizvodnju i trajaće do 31. avgusta, dok se 25. avgusta završava rok za podnošenje zahteva za podsticajna sredstva za organsku biljnu proizvodnju, koja ove godine iznose oko 60.000 dinara po hektaru, što je najviše do sada.

-Što se tiče poljoprivrednih proizvođača sa područja Topličkog okruga, najveće interesovanje je za kupovinu mehanizacije i traktora, dok je manji broj poljoprovrednika konkurisao za druge subvencije, kazao je direktor PSS Aleksandar Petković.

Kako napominje, zahtevi se isključivo podnose elektronskim putem preko portala e Podsticaji.

Inače, toplički kraj je poznat po voćarskoj proizvodnji, tako da je u toku berba ranih sorti šljiva, koja je ove godine odličnog kvaliteta. Trenutna otkupna cena šljive je 20 dinara po kilogramu, a očekuje se da cena ovog voća koje je zasađeno na oko 5.000 hektara, bude i veća do kraja berbe.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime