U Trsteniku počeli Jefimijini dani

0

Izložbom slika Ljubice Cuce Sokić i posebnim programom Muzičke škole ,, Kornelije Stanković ,, u Likovnom salonu Doma kulture u Trsteniku otvorena je tradicionalna 29. Kulturno duhovna manifestacija ,,Jefimijini dani,,. Manifestaciju,koja datira od 1974. godine , a posvećena je Jefimiji, prvoj srpskoj pesnikinji, koja je posle smrti svoga muža Despota Uglješe Mrnjavčevića, svoj život i rad posvetila manastiru Ljubostinja.

Manifestacikju ,, Jefimijini dani,, svečano će otvoriti predsednik Opštine Trstenik Miroslav Aleksić. Jefimiji u čast glumice će govoriti čuvenu Pohvalu knezu Lazaru. Program sadrži i Slovo o Jefimiji, Pesnička prinošenja, likovnu koloniju žena, muzički program.

U okviru duhovno-kulturne manifestacije u spomen života i dela naše prve pesnikinje, prošle godine je obeleženo i 610 godina od smrti knjeginje Milice.

Manastir Ljubostinja, zadužbina knjeginje Milice i zdanje u kome je stvarala Jefimija, inspirisala je mnoge književnike i pesnike .Ove godine, besedu o kneginju govorićše dr Valentina Pitulić,a nastupiće I više pesnmika sa Kosova i Metohioje . Tradicionalno, biće dodeljena i pesnička nagrada ,,Jefimijin vez,,.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime