Učenici Ćićkove škole osvojili vrh Vidojevice

0

Mladi istraživači i ekolozi Osnovne škole „Ratko Pavlović Ćićko“ u petak su imali još jednu zanimljivu akciju na planini Vidojevici. Predvođeni nastavnikom biologije mr Dejanom Živkovićem, osamnaestoro učenika 6. i 8. razreda dalo se u osvajanje osvajanje najvišeg planinskog vrha u opštini Prokuplje – Bandera (1155m) na planini Vidojevici.

Mladim ekolozima je Opština obezbedila prevoz do odmarališta na Belom Kamenu, odakle su akciju nastavili pešice. Kao jedan od svojih vodećih ciljeva oni su naveli posetu astronomskoj opservatoriji na samom vrhu i saznaju više informacija od astronoma. Ova planinarska akcija imala je i svoje ekološke ciljeve, a to je potraga za retkim lekovitim gljivama u bukovim šumama koje rastu u ovo doba godine, a uspešno se danas koriste u borbi protiv raka i u opštem jačanju imuniteta.

– Ove gljive biće upotrebljene u izradi zbirki za školsku izložbu, u prezentacijama i izradi ekološkog kutka u školi. Oba cilja su postignuta, uz obilje fotografija i prikupljenog prirodnog materijala. Trudio sam se da ih upoznam sa sa bogatstvom planine Vidojevice. Ovo je zaista bogatstvo, jer ga čini  oko 900 biljnih vrsta od kojih je izdvojeno čak 250 samoniklih lekovitih i jestivih biljaka. Ako uzmemo, poređenja radi, da u čitavoj Engleskoj postoji oko 1500 vrsta onda je jasno koliko bogatstvo našeg malog planinskog kraja dobija na značaju i atraktivnosti, rekao je nastavnik biologije mr Živković.

Druženje, planinski vazduh i lepote prirode na sve učenike ostavivili su izvanredan utisak. Nesumnjivo je da će se ovakve akcije ponavljati i u budućnosti.

(Autorka: Srbijanka Stanković)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime