Vanredno u Kosanici-grad i bujice uništili puteve i letinu

  0

  Opština Kuršumlija proglasila je vanrednu situaciju u mesnim zajednicama Kosanička Rača i Ivan Kula, koje je sinoć zahvatilo nevreme

  Nevremenom je pogođeno devet sela u dolini reke Kosanice, koja su u potpunosti odsečena od grada, nakon izlivanja šumskih potoka. Bujica je uništila oko 156 kilometara seoskih puteva.

  – Usevi su gotovo potpuno uništeni, šteta od elementarnih nepogoda je ogromna, a meštani traže pomoć, rekao je Beti Jovica Đinović iz poljoprivredne stručne službe opštine Kuršumlija.

  Olujno nevreme praćeno jakom kišom i gradom, koje je trajalo preko četiri sata, izazvalo je velike bujice planinskih potoka i pritoka reke Kosanice.

  -Stanje je alarmantno. Oko šest stotina stanovnika potpuno je odsečeno od grada. Do tih sela sada ne može ni terensko vozilo da se probije, kazao je Đinović.

  Predsednik saveta mesne zajednice Kosanička Rača Dragan Rajković rekao je da je bujica planinskog potoka odnela farmu kokošaka jednom meštaninu i da je potpuno uništila useve.

  – Naša mesna zajednica je u kolapsu. Sve nam je uništeno a do susednih sela ne možemo da odemo i obiđemo ljude. Ima mnogo dece, koja trebaju da idu u školu. Sada tu nema puteva, samo pustoš, kazao je Rajković.

  Meštanin sela Kosanička Rača Branislav Đorđević (75) rekao je da ne pamti ovakvo nevreme.

  – Grad je uništavao useve a bujica nosila sve pred sobom, laku mehanizaciju drva i kamenje. Stoletna stable ja donela sa planine, kaže Đorđević.

  Predstavnici opštine Kuršumlija su jutros obišli ugroženo područje u dolini reke Kosanice na mestima gde je moglo da se priđe. Prijave o nevremenu i pričinjenoj šteti još stižu iz planinskih sela, do kojih je sada nemoguće otići.

  (Izvor: Beta)

   

  VAŠ KOMENTAR

  Napišite Vaš komentar
  Unesite svoje ime