Vanredno u Prokuplju zbog poplave, evakuisano 75 ljudi

3

Zbog naglog porasta nivoa reke Toplice i ugroženosti nekoliko naselja i vodozahvata u Prokuplju je proglašena vanredna situacija, a iz naselja Guba evakuisano je 75 ljudi.

– Zbog naglog otapanja snega i kiše, koja je neprekidno padala više od 24 časa, došlo je do porasta nivoa reke Toplice. Redovna odbrana od poplava proglašava se kada nivo reke Toplice iznosi 170 centimetara. Trenutni nivo Toplice u Prokuplju iznosi 225 centimetara, rekao je komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije i predesdnik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović dodavši da se stanje na reci Toplici prati iz minuta u minut.

Prema njegovim rečima sve nadležne službe su na terenu kako bi se sprečilo ugrožavanje ljudi i materijalnih dobara.

– U narednom periodu može se očekivati dalji porast nivoa reka. Pored postojeća 24 kubika peska obezbeđeno je dodatnih 36 kubika, izjavio je Simonović i dodao da JKP „Hammeum“ raspolaže sa 5.000 vreća.

Članovi štaba su nakon obilaska terena Simonovića informisali o stanju na terenu i ukazali na kritične tačke, kao što su izlivanje trnavačke reke na pojedinim mestima u Donjoj Trnavi, izlivanje potoka u selu Potočić, poplavnjene površine na lokalitetu Suva Česma i drugim mestima.

– Radnici JKP“Hammeum“, Odeljenja sektora za vanredne situacije u Prokuplju, javnih preduzeća i ustanova i članovi Opštinskog štaba za vanredne situacije su stalno na terenu, prate stanje i u skladu sa aktuelnom situacijom donose odgovarajuće mere i preduzimaju neophodne radnje i poslove kako bi se ublažile posledice izlivanja voda iz rečnih korita, istakao je Simonović.

Zbog izlivanja reke Toplice poplavnjene su i pojedine kuće na lokalitetu Mala Guba, u kojem žive pripadnici romske nacionalnosti.

Opštinski štab za vanredne situacije je u saradnji sa Crvenom krstom u Sokolani već smestio najugroženije porodice.

– U Prihvatnom centru je trenutno smešteno 75 lica, od kojih 35-ro dece. Ovde su smeštene i tri bebe od kojih jedna ima šest meseci, rekao je sekretar Crvenog krsta Prokuplja Dragan Subotić i dodao da su u smeštaju i zbrinjavanju ugroženih, osim lokalne samouprave, uključeni Dom zdravlja, Centar za socijalni rad, Turističko-sportska organizacija i Gimnazija.

U zbrinjavanju ugroženih u Prihvatnom centru uključio se i veliki broj volontera.

Moma Milojković iz JKP“Hammeum“ članove štaba informisao je o vodosnabdevanju i naglasio da je došlo do isljučivanja pojedinih stanica iz sistema vodosnabdevanja.

– Zbog poplava došlo je do prekida snabdevanja pitkom vodom iz bunara Grčki mlin i Bumburek. Zbog toga će niže zone grada imati slabiji pritisak, dok će sutra, 5.marta bez vode biti OŠ „Milić Rakić-Mirko“, „Ratko Pavlovića-Ćićko, „Nikodije Stojanović-Tatko“, Gimnazija, Medicinska škola „Dr Aleksa Savić“ i obdaništa „Radost“ i „Sunce“, izjavio je Milojković naglasivši da su dve cisterne obezbeđene za snabdevanje građana pitkom vodom.

Zbog trenutnog stanja na pumpnim stanicama komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Prokuplje Aleksandar Simonović apeluje na građane da racionalno koriste vodu za piće.

Nova sednica Štaba za vanredne situacije zakazana je za 16 časova.

3 KOMENTARA

  1. to se znalo jos pre tri dana da ce da se desi,al ovi nasi ni sneg sa ulica ne mogu da ociste,a da ne pricamo o ovako ozbiljnim problemima. oni se svake godine iznenade snegom u sred zime,mislim,sta reci a ne zaplakati,a ovi romi sami krivi,posle 2014te,pokupili sve dzakove sa peskom koji su tu postavljeni kao nasip,i sad kukulele,i opet ce to nekako po nasem dzepu,predosecam…

  2. Ne, pojavio se sedi starac niotkuda iz bezvremena, puhnuo i ustanovio vascelu vaseljenu. I da nije starac, već neko ili nešto, gde i kada i kako je bivalo ? Energija, entitet, ili ? Pa sve to onda nije iz domena teologije, religije, a i njihove pristalice se već odavno okreću, uklapaju, prilagođavaju nauci.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime