Vinogradari obeležili svoju slavu

0

Rezidbom prvih čokota članovi Udruženja vinogradara “Toplica” obeležili su svoju slavu, Svetog Trifuna. Prvi čokote prokupački vinogradari orezani su na Sokolici.

Predsednik udruženja Slobodan Stanković ističe da oni ,povodom svoje slave, u crkvi Sveti Prokopije tradicionalno prisustvuju liturgiji i sećenju slavskog kolača.

– Po verovanju,ako 14.februara pada sneg i kiša, vinogradarska godina će biti rodna i beričetna, rekao je on i dodao da je dobro što se iz godine u godinu povećavaju površine pod vinovom lozom.

Prema njegovim rečima sve već broj mladih vinogradara postaju članovi udruženja i zbog toga se tokom cele godine, u cilju primene novih tehnologija i saznanja u proizvodnji grožđa i vina, organizuju stalna predavanja.

– Saradnja sa Poljoprivredno stručnom službom Prokuplja tokom cele godine je prisutna, naročito kada je u pitanju edukacija vinogradara, rekao je Stanković i preporučio da se vinogradari koji imaju više od 10 ari pod vinovom lozom upišu u Vinogradarski registar.

Domaćin ovogodišnje slave vinogradara Sveti Trifun bio je Dragan Šimić koji je naglasio da je dobro što se u podizanju novih vinograda najviše sadi nadaleko čuvena autohtona sorta “prokupac”.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime